Slovensko veleposlanstvo prosvjeduje zbog "Globusove" autokarte Hrvatske

SLOVENSKO veleposlanstvo u Hrvatskoj danas je reagiralo na autokartu Hrvatske koju je objavio tjednik "Globus", ocjenjujući nedopustivim to što je, kažu u pismu upućenom tom tjedniku, na karti ucrtana još neutvrđena morska granica između Hrvatske i Slovenije u Piranskom zaljevu.

"Zbog visoke naklade Vašeg tjednika te ugleda kojeg uživa kod svojih čitatelja, Veleposlanstvo Republike Slovenije osjeća se dužnim upozoriti da granica na moru između Slovenije i Hrvatske još nije određena. Jednostrano određivanje granice stoga je nedopustivo i suprotno međunarodnim i europskim principima dobrosusjedskog sudjelovanja te sporazumnog rješavanja otvorenih pitanja", stoji u pismu glavnom uredniku "Globusa" Igoru Alborghettiju.

Slovensko veleposlanstvo ističe da je u prilogu ovotjednog izdanja "Globusa" izdana autokarta Hrvatske na kojoj je, "sukladno jednostranim hrvatskim stavovima o državnoj granici prema sredini Piranskog zaljeva", morska granica između dviju država krivo ucrtana.

"Zemljovid koji prikazuje takvu granicu ne odgovara aktualnom stanju, nevjerodostojan je i povodljiv jer je cijelo područje Piranskog zaljeva dio slovenskih unutarnjih voda još iz vremena zajedničke države, a područje teritorijalnih voda bivše SFRJ ispred zapadne istarske obale predmet je dogovora obiju država", navodi se u pismu koje je potpisao slovenski veleposlanik Milan Orožen Adamič.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od "Globusa", odnosno Alborghettija Veleposlanstvo traži objavu pisma u tjedniku.

Alborghetti je Hini izjavio da će, kako to propisuje Zakon o javnom priopćavanju, objaviti pismo u "Globusu", ali i istaknuo da u izdanoj autokarti ne vidi nikakav problem, posebno zbog činjenice da je karta tiskana u Ljubljani.

"Karta je tiskana u Ljubljani, izradio ju je slovenski kartograf, a zanimljivo je i to da je 'Globus' istu kartu s isto ucrtanim granicama u nešto manjim dimenzijama objavio i prije dva tjedna, ali tada nisu reagirali", rekao je glavni urednik "Globusa".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara