Slučaj Credo banke: Uhićeni Šime Luketin i vlasnici

Foto: Vladimir Dugandžić / Cropix

POLICIJA je jutros uhitila Šimu Luketina, predsjednika Uprave nedavno likvidirane Credo banke. Kakvo je to buđenje bilo! Još sinoć se opuštao u društvu bivših kolega na proslavi 70. rođendana novinarskog barda Zdravka Reića. 

Očekuje se da Luketina tijekom dana dovedu u Županijsko državno odvjetništvo u Splitu. Moguće je da se predloži određivanje istražnog zatvora zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke.

Index je dobio neslužbenu potvrdu Luketinovog uhićenja, a privedeni su, kako neslužbeno doznajemo, i ostali osumnjičenici, vlasnici banke Boris Barač i Mirko Vuković, zbog čijih je nezakonitih aktivnosti izvlačenja kapitala banka i propala.

Privođenje Luketina očekivano

Ovaj potez je bio logičan i očekivan, budući da je u svom priopćenju o likvidaciji splitske banke, HNB zapravo naveo čitav niz teških kaznenih djela gospodarskog kriminala. Odmah po likvidaciji, u akciju se uključilo Bajićevo Državno odvjetništvo.

Na slučaju su radili tužitelji iz Zagreba i Splita. Kako doznajemo, s privođenjem se nije moglo ranije ići, jer je predmet iznimno opsežan pa su tužitelji danonoćno proučavali dokumentaciju banke kako bi što prije mogli započeti s postupkom.

Šteta je višemilijunska, a izvješće HNB-a upozorilo je, među ostalim, i na krivotvorenje poslovnih bilanci koje je otkriveno nakon što je Credo banka stavljena pod pojačani nadzor. 

Hoće li Luketin i dalje biti potpredsjednik Nadzornog odbora Hajduka?

Privođenje Šime Luketina posebno je neugodno zato jer odnedavna obnaša funkciju potpredsjednika Nadzornog odbora Hajduka. Na dužnost je postavljen isti dan kada je HNB objavio likvidaciju Credo banke?!

Premda je već dobra dva tjedna poznato da je banka krahirala zbog nezakonitih radnji vlasnika banke i Uprave, Luketin je ostavljen u Nadzornom odboru, kao da se ništa nije dogodilo. Bit će zanimljivo vidjeti hoće li uhićenje išta promijeniti.

Blamaža u Hajduku: Luketin zbog uhićenja nije govorio na komemoraciji Vinku Cuzziju

Upravo zbog nereagiranja i zabijanja glave u pijesak danas se, inače, dogodila neviđena blamaža na komemoraciji legendarnom Hajdukovom kapetanu i sucu Vinku Cuzziju. Govor je u ime Nadzornog odbora Hajduka trebao održati upravo Šime Luketin, no kako ga je svega koji sat prije uhitila policija od govora nije bilo ništa. 

Uhićenje Šime Luketina nije izbacilo iz takta njegovu suprugu, sutkinju Jadranku Luketin, koja je držala počasnu stražu na sprovodu kolegi Cuzziju.

Propast Alpe Jadran banke pokazala da se vlasnicima ništa loše ne događa

Propast Credo banke uvelike podsjeća na krah još jedne splitske poslovne banke. Alpe Jadran banka Luke Jerića i Pere Perišića propala je prije 15 godina, no bez nekih većih posljedica za njezine vlasnike. Država je sanirala 50-ak milijuna kuna štete, a Jerić je na mjestu propale banke sagradio hotel President. Nedavno je u Solinu otvorio još jedan. Perišić je, pak, šef splitskih Rotaryjanaca i redovito pomaže potrebitima.

Vlasnicima Credo banke i Luketinu blokada imovine?

Suđenje za kriminalne radnje u Alpe Jadran banci tek je nedavno započelo pa ne bi bilo iznenađenje kada bi se optuženici izvukli iz postupka zastarom.

Zanimljivo je možda, pogotovo kad vidimo s kakvim se žarom puštaju blokade na imovinu Ive Sanadera i HDZ-a, da Jeriću država u ovom kaznenom postupku nije uspjela blokirati ni lipe!

Hoće li takvu blagonaklonost uživati i vlasnici propale Credo banke i direktor Luketin? Jedan od prvih poteza Državnog odvjetništva svakako bi trebala biti blokada imovine radi osiguranja naplate štete, koja u slučaju Credo banke dostiže iznimno respektabilne vrijednosti.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara