Smanjuju li se drastično ozonske rupe ili se ipak radi o pretjerivanju?

Smanjuju li se drastično ozonske rupe ili se ipak radi o pretjerivanju?
Foto: NASA, 123rf

PREMA najnovijem izvješću Ujedinjenih naroda, ozonske rupe se drastično smanjuju. No to nije jedina dobra vijest. Izvješće predviđa da će se ozonski omotač iznad sjeverne polutke u potpunosti oporaviti do 2030., a iznad Antarktika do 2060. godine, javlja BBC.

Ujedinjeni narodi smatraju kako je oporavak ozonskog omotača primjer uspješne međunarodne suradnje na polju zaštite okoliša.

Neki znanstvenici se ne slažu

''Nismo gotovi s poslom'', smatra Brian Toon sa Sveučilišta Colorado. ''Tek smo na početku'', rekao je on za BBC i pritom pokazivao dijelove na karti gdje je ozonski omotač još uvijek u lošem stanju.

Brian Toon nije sudjelovao u radu na izvješću Ujedinjenih naroda.

Neki drugi znanstvenici smatraju da bi povećanje emisija određenih kemikalija koje sadrže klor moglo u budućnosti usporiti napredak oporavka ozonskog omotača.

Kina vrlo često koristi navedenu vrstu kemikalija pri izradi PVC-a (PVC plastike ili polivinilnog klorida) i preparata za uklanjanje boja. Korištenje te kemikalije u Kini nije zakonski regulirano.

Što je ozonski omotač?

Ozonski omotač ili ozonski sloj dio je Zemljine atmosfere koji sadrži relativno visoku koncentraciju ozona, a nalazi se između 10 i 50 km iznad Zemljine površine.

Kroz ozonske rupe do Zemljine površine prodire dio ultraljubičastoga zračenja koje bi inače zaustavio  ozonski omotač. Veća količina zračenja može jako loše utjecati na naše zdravlje. Izaziva oštećenje i starenje kože, a može prouzročiti i rak kože.

Kada nas ne bi štitio ozonski omotač i kada bi ultraljubičasto zračenje u potpunosti prodiralo do Zemljine površine, oštetilo bi naš genetički materijal, a fotosinteza, koja je neophodna za biljni svijet, bila bi onemogućena.

Ozonske rupe nastale su zbog ispuštanja freona, plinovitih ugljikovodika, koji su se koristili u zamrzivačima, sprejevima i drugdje.

Međunarodni sporazum Montrealski protokol 1987. godine obvezao je zemlje potpisnice na smanjenje uporabe freona, a 2000. i na potpunu zabranu uporabe freona i halona.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara