Trump u UN-u napao Iran, Rusiju i Kinu

Trump u UN-u napao Iran, Rusiju i Kinu
Foto: EPA

AMERIČKI predsjednik Donald Trump danas je u Vijeću sigurnosti kritizirao sve veću agresivnost, prema njegovu mišljenju, Irana koji će Sjedinjene Države opet sankcionirati, napadajući također Rusiju u vezi sa Sjevernom Korejom i Kinu u vezi sa skorim američkim izborima.

"U godinama nakon potpisivanja ugovora zaključenog 2015. o iranskom nuklearnom programu, agresija Irana samo se povećavala", istaknuo je američki predsjednik koji je istupio iz tog dokumenta.

Obećao je da će američke sankcije u cijelosti biti na snazi početkom studenog i da će ih pratiti nove kaznene mjere "oštrije nego ikad, kako bi se odgovorilo na zlonamjerno ponašanje Irana".

Trump i iranski predsjednik Hasan Rohani jučer su se žestoko sukobili, smjenjujući se na govornici UN-ove godišnje Opće skupštine u New Yorku.

Američki predsjednik je pozvao sve zemlje na "izolaciju korumpirane diktature u Iranu".

Cilj mu je pridobiti međunarodnu zajednicu kako bi pritisnuli Islamsku Republiku da s njim pregovara o sveobuhvatnom ugovoru koji ne bi samo spriječio proizvodnju atomske bombe, nego bi zabranio Teheranu širiti balističke rakete i obračunao se s njegovim "destabilizacijskim" ponašanjem na Bliskom istoku.

Predsjednik Irana: Američke sankcije su gospodarski terorizam

Rohani je, pak, optužio Trumpa da ga želi svrgnuti pomoću drakonskih sankcija koje je usporedio s "gospodarskim terorizmom", dok istovremeno poziva Teheran na dijalog.

Iranski ministar vanjskih poslova na Twitteru je u srijedu napisao da SAD "zloupotrebljava" Vijeće sigurnosti UN-a i da je Washington još više izoliran nego ranije.

U vezi s izraelsko-palestinskim sukobom američki predsjednik je obećao donošenje mirovnog plana za četiri mjeseca i izrazio nadu u povratak Palestinaca, s kojima je u svađi, za pregovarački stol. Prvi put je rekao da je za rješenje s dvjema državama u rješavanju sukoba.

Trump napao i Kinu, oni mu odgovorili: Nećemo se miješati u unutarnju politiku bilo koje zemlje

Trump je u vezi sa Sirijom izravno napao Rusiju, saveznika Damaska i glavnu zapreku donošenju brojnih UN-ovih rezolucija o tom sedmogodišnjem sukobu. Ta je zemlja postala "klaonica" zahvaljujući Iranu i Rusiji, istaknuo je.

Američki predsjednik je optužio Peking da želi spriječiti pobjedu republikanaca na idućim američkim parlamentarnim izborima.

"Kina se pokušava umiješati u izbore u studenom protiv moje administracije", rekao je.

"Ne žele moju ili našu pobjedu jer sam prvi predsjednik koji je uputio izazov Kini u vezi s trgovinom", dodao je Trump.

Kina je odmah odbacila Trumpove optužbe.

"Nismo i nećemo se miješati u unutarnja pitanja bilo koje zemlje. Odbijamo prihvatiti bilo kakve neopravdane optužbe protiv Kine", rekao je Vijeću sigurnosti kineski šef diplomacije Wang Yi.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara