Smeće koje je pretuklo tinejdžericu u Zadru htjelo pobjeći u Bosnu?

Smeće koje je pretuklo tinejdžericu u Zadru htjelo pobjeći u Bosnu?
Foto: Facebook

DARKO KOVAČEVIĆ, monstrum koji je prije tjedan dana pretukao 18-godišnju djevojku u Zadru nakon brutalnog premlaćivanja, kako doznajemo, htio je pobjeći u Bosnu i Hercegovinu.

Htio pobjeći u Bosnu pa odustao?

Kako smo pisali, 31-godišnji Kovačević, zvan Daruvarac, inače poznati zadarski kriminalac,18-godišnjakinju je tukao šakama i nogama, a kako pokazuje snimka s nadzornih kamera, nesretnu je djevojku udarao nogom u glavu dok je bespomoćno ležala na podu kafića na zadarskoj Meladi. Slomio joj kosti lica, nos, izbio zube, a djevojka je dobila 20 šavova na licu. 

Neposredno nakon iživljavanja nad tinejdžerkom koja se nije ni pokušavala braniti, a prije dolaska policije, Kovačević je iza 22 sata pobjegao iz Zadra. Od plana da pobjegne u Bosnu i Hercegovinu očito je ipak odustao jer se sljedeće jutro vratio u Zadar gdje ga je policija uhitila oko 10 sati. 

Tvrdio je da ga je proganjala, a da je njega kao muškarčinu to bilo sram prijaviti

Nakon što je uhićen, doznajemo od izvora bliskog istrazi, branio se tako što je rekao da je 18-godišnjakinja koju je premlatio njegova bivša djevojka s kojom je prekinuo, ali se ona nije mogla pomiriti s prekidom te ga je proganjala. Tvdio je da je njega kao muškarčinu bilo sram prijaviti da ga cura proganja. 

Majka djevojke jučer je teško optužila zadarsku policiju.

Majka djevojke: Policija je sve zataškavala

"Darko, čovjek koji je prebio moju kćer, njihov je druker. Nije ovo prvi put da je prebio neko dijete i to se zna, a policija ne poduzima ništa. Sramotno je da se u kafiću zataškavao cijeli slučaj. U kafiću je bio i A. K., dobar prijatelj i kum Darka, koji ga cijelo vrijeme štiti.

Kad je Darkov prijatelj i kum A. K. došao u WC nakon što je moja kći premlaćena u prostoru kafića, on je zatvorio vrata i otišao pojačati glazbu u kafiću kako se ništa ne bi čulo. Nakon toga ju je Darko nastavio mlatiti, a Ante je sve zataškavao. U međuvremenu je A. K. prao krv iz kafića kako bi sve prikrili", rekla je majka pretučene tinejdžerke za RTL.

Majka tvrdi i da je vlasnik kafića pokušao sakriti snimke s nadzornih kamera koje su kasnije objavljene na YouTubeu, ali su na njenu molbu naknadno uklonjene. 

Policija ima cijelu snimku s nadzornih kamera, traje više od pola sata

No, kako doznajemo, nije bilo govora o skrivanju snimke. Policija je izuzela cijelu snimku koja traje više od pola sata. Na YouTubeu je bio objavljen video od minutu i pol u kojem su isječci brutalnog premlaćivanja. Snimka bi trebala biti krunski dokaz protiv Kovačevića na suđenju.

Kovačevića se tereti za dva kaznena djela - nanošenje teških tjelesnih ozljeda i prijetnju djevojci. Za to bi mogao dobiti do šest godina zatvora. Kako neslužbeno doznajemo, u DORH-u se razmišljalo da se divljaka tereti za kazneno djelo pokušaja ubojstva, no težina ozljeda jednostavno nije odgovarala tom kaznenom djelu.

Pranje krvi, koje je potvrdila policija, u ovom se slučaju vjerojatno neće tretirati kao prikrivanje dokaza. Naime, krv nije bila u potpunosti očišćena, a bilo ju je po gotovo cijelom kafiću. Policija je odmah znala tko je počinitelj pa ovdje krv, koja je obično važna za utvrđivanje identiteta počinitelja, nije ni bila presudna.

Policajci pronašli slomljeni umivaonik

Kako doznajemo, policija i DORH nisu utvrdili da je vlasnik pojačavao glazbu i tako prikrivao brutalno premlaćivanje. 

Policija doista jest pronašla slomljeni umivaonik u kupaoni, no kako tamo nema nadzornih kamera, nije utvrđeno je li ga Kovačević slomio tako što je lupao djevojčinom glavom u njega kao što se moglo čuti u prvim informacijama o događaju.

Na snimci se vidi da je nekoliko ljudi u trenutku brutalnog premlaćivanja u nekoliko navrata odgurivalo i smirivalo monstruma, no on nije prestajao udarati bespomoćnu djevojku.

U zadarsku policiju dolazi unutarnja kontrola

Kako doznajemo od visokog izvora iz policije, zbog optužbi majke premlaćene tinejdžerke, u zadarsku policiju doći će unutarnja kontrola koja će ispitati je li policija postupala ispravno.

Doznajemo da bi unutarnja kontrola trebala utvrditi i koliko je vremena prošlo od poziva policiji do njihovog dolaska u kafić na zadarskoj Meladi. Majka djevojke, naime, izjavila je da je policija stigla tek nakon četrdeset minuta te da su joj iz policije rekli: "Gospođo, što vam je, mi imamo samo jednu patrolu."

Ove je optužbe za Index komentirao Elis Žodan, glasnogovornik zadarske policije. 

Glasnogovornik policije tvrdi da nije bilo zataškavanja

"Ma to su gluposti. Nju je odvezla hitna, a mi smo došli tamo. Ne znam točno vrijeme kad je ophodnja započela. Gledajte, u cijelom Zadru možete s jednog kraja na drugi doći za 10 minuta. Mjesto događaja udaljeno je manje od kilometra od Policijske uprave. Nemoguće je da je prošlo 40 minuta. Pitanje je kad je prijava zaprimljena. Djevojka je mogla sjediti 40 minuta u kafiću i u 41. minuti je mogla biti zaprimljena prijava", rekao nam je.

Komentirao je i tvrdnje o policijskom zataškavanju.

"U 22:20 bio je u bijegu, ujutro je uhićen. Kakvo zataškavanje? Javnost nismo izvijestili o događaju jer smo željeli zaštititi žrtvu, odnosno oštećenicu, koja je mlađa punoljetnica. No nakon nekoliko dana na društvenim mrežama su se pojavile fotografije oštećenice koje su završile u medijima", rekao je.

Kod Kovačevića ipak nije pronađena bomba i vatreno oružje, njegova obrana žalila se na određivanje zatvora

Iz neslužbenih izvora bliskih istrazi doznali smo da prilikom pretrage stana Darka Kovačevića ipak nije pronađena ručna bomba i vatreno oružje. 

Policija je dovršila kriminalističko istraživanje, prikupila dokaze i podnijela kaznenu prijavu. Općinsko državno odvjetništvo u Zadru sada može naložiti da se u sklopu njihove istrage ispitaju još neki svjedoci ili da se izvedu dodatni dokazi. Spis je trenutno na Općinskom sudu u Zadru zbog žalbe Kovačevićeve obrane na određivanje pritvora. Podsjetimo, Kovačeviću je određen pritvor od mjesec dana zbog opasnosti ponovnog počinjenja kaznenog djela.

U istrazi DORH-a utvrđivat će se i je li netko pomagao Kovačeviću u počinjenju ili prikrivanju djela, no zasad se ne čini izglednim da će još netko biti optužen. 

Više od 40 prijava protiv Kovačevića

Teza da se štiti Kovačevića ipak je prilično upitna jer je, doznajemo, policija protiv njega podnijela više od 40 kaznenih i prekršajnih prijava za nasilničko ponašanje, a za neke je i osuđen. No pitanje koje treba usmjeriti prema sudstvu je zašto je unatoč svemu tome slobodno šetao Zadrom, a onda i pretukao mladu djevojku,

Kako smo prvi objavili prije dva dana, protiv zadarskog kriminalca je policija je od 2008. godine podnijela niz prekršajnih i kaznenih prijava. Među tim kaznenim prijavama je i više nanošenja teških tjelesnih ozljeda, pucanje iz vatrenog oružja, nasilničko ponašanje, prisila prema policajcu, otmica, narušavanje nepovredivosti doma te niz tučnjava. Kovačević ima povijest niza prometnih prekršaja i prometnih nesreća. 

Ostaje u zatvoru

Kovačević do daljnjega ostaje u zatvoru.

"Državno odvjetništvo je za Kovačevića tražilo istražni zatvor i u tome smo uspjeli. Provodimo dokazne radnje i ukoliko one ne završe u roku 30 dana, koliko je određen istražni zatvor, DORH će sigurno tražiti produljenje istražnog zatvora dok se ne prikupe svi dokazi. Općinsko državno odvjetništvo će sigurno tražiti da on bude u zatvoru do podizanja optužnog akta i nakon toga", rekao je za Index općinski državni odvjetnik Ivica Škara. 


 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara