Smijenjen Medvedov pomoćnik koji je savjetovao provalu u stanove

Smijenjen Medvedov pomoćnik koji je savjetovao provalu u stanove
Foto: Ivica Galovic, Dusko Jaramaz/PIXSELL/123rf

SMIJENJEN je Nenad Križić, pomoćnik ministra branitelja koji je savjetovao provalu u stanove. 

Vlada je potvrdila da je Križić smijenjen na današnjem zatvorenom dijelu sjedice, a kako kažu, smijenjen je na osobni zahtjev.

Podsjetimo, Križić je vukovarskom ratnom veteranu, prema SMS-ovima koje je objavio Telegram, savjetovao da provali u neki od praznih stanova u Vukovaru, a da će Ministarstvo na to zažmiriti. 

Indexu su policija i DORH potvrdili da istražuju Medvedovog pomoćnika. 

Policija i DORH istražuju slučaj

"Nadležno državno odvjetništvo obaviješteno je da policija provodi radnje iz svoje nadležnosti", stoji u kratkom odgovoru koji smo danas dobili od Općinskog državnog odvjetništva na naš upit koji smo poslali u ponedjeljak. 

I iz vukovarsko-srijemske policije potvrdili su nam da istražuju slučaj.

"Policijska uprava vukovarsko-srijemska u koordinaciji s nadležnim državnim odvjetništvom provjerava utemeljenost informacija koje su objavljene u javnosti", odgovorili su Indexu iz policije. 

Podsjetimo, Vukovarac Mario Vrbanić u javnost je izašao s pričom da mu je pomoćnik ministra branitelja Tome Medveda savjetovao da provali u prazan stan kada ga je pitao za svoje stambeno pitanje. 

Objavljeni su i SMS-ovi u kojima Medvedov pomoćnik Nenad Križić piše o provalama u stanove. 

Medvedov pomoćnik veteranu: "Molio sam da negdje provalimo"

''Molio sam da negdje provalimo, rekao si 45 m². A kada, nemoj me pitati. Mislim, kada ćeš provaliti. Danas, sutra. Ili nisam dobio odgovor", napisao je Medvedov pomoćnik u jednoj od poruka. U drugoj je spominjao da će Nikolu Mažara, državnog tajnika Središnjeg ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje, pokušati nagovoriti da zažmiri na provalu. 

Index je o skandalu koji bi bio potpuno nevjerojatan u bilo kojoj uređenoj državi, ali očito ne i u Hrvatskoj i ne za Ministarstvo branitelja, odmah zatražio odgovore od vukovarsko-srijemske policije i DORH-a. Ako su SMS-ovi autentični, pomoćnik ministra mogao bi odgovarati za više kaznenih djela, od poticanja na počinjenje kaznenog djela do zloupotrebe službene dužnosti. 

Ministar Medved je u ponedjeljak prije sjednice vlade kratko komentirao cijeli slučaj. 

Medved: On nije branitelj

Poznat mi je taj predmet, zatražio sam cjelokupno izvješće o korespondenciji. Ono što znam: ne radi se o hrvatskom branitelju, radi se o skrbniku majke čiji je drugi sin počinio suicid 2011. godine. Utvrdit ćemo sve okolnosti, a ako je došlo do propusta, odgovorna osoba ni u kojem slučaju ne može i ne smije tako korespondirati", kazao je Medved. 

Medved je ponovio da nije riječ o hrvatskom branitelju.

"Poznato mi je da me ta osoba zvala u nekoliko navrata, da sam ga usmjeravao prema tijelima nadležnima za rješavanje tih konkretnih pitanja, osoba nije hrvatski branitelj nego brat je počinio suicid 2011. godine. Tijekom 2017. majka je pokrenula postupak za ostvarivanje svojih prava, no više ću vam moći reći kad dobijem cjelokupno izvješće o korespondenciji", rekao je ministar Medved. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara