Smog prekrio neke od najljepših talijanskih gradova, uvedena zabrana za aute

Smog prekrio neke od najljepših talijanskih gradova, uvedena zabrana za aute
Foto: EPA

DESETAK gradova širom Italije uvelo je ograničenja na promet automobilima u srijedu kako bi smanjili emisiju ugljikovog dioksida i zagađenje zraka u tim gradovima.

Duže razdoblje sunčanog vremena s malo kiše i slabim vjetrom povećalo je zagađenje zraka širom zemlje, a upozorenje zbog smoga upalilo se u više od 60 općina.

Grad na sjeveroistoku zemlje Torino, u kojemu je sjedište Fiata, zabranio je vožnju automobilima starijima od 7 godina, kao i još 11 općina u Pijemontu.

Gradovi u Lombardiji, uključujući Milano, objavili su slične mjere u srijedu, ali su ih privremeno obustavili jer zbog štrajka djelatnika u javnom gradskom prijevozu stanovnici ne bi mogli napustiti grad.

"Milano je okružen planinama pa se, uz vremenske uvjete poput današnjih, kada nema vjetra, zrak zadržava u sredini kotline", rekao je inženjer Renato Grampa.

"Sustavi grijanja i emisija (plinova) iz automobila stvaraju oblak smoga", dodao je.

Južnije u Firenci, glavnom gradu Toskane, i u sedam obližnjih gradova automobilima, koji najviše zagađuju, zabranjuje se izlazak na ceste narednih pet dana.

Indeks kvalitete zraka (AQI) pokazuje kako je Italija bila jedna od najzagađenijih zemalja zapadne Europe u srijedu.

Najveći AQI iznosio je 170 u Toskani, dok se AQI preko 100 smatra nezdravim za osjetljive skupine, a AQI viši od 150 nezdravim.

Prema stranici Air Visual, najzagađeniji grad na svijetu u srijedu je bio mongolski glavni grad Ulaabaatar u kojem je zabilježeno 325 AQI-a.

U deset najzagađenijih gradova 8. siječnja oko 17.30 našla su se dva europska grada, Beograd (7.) i Sarajevo (9.), dok je Zagreb na 46. mjestu sa 75 AQI-a, što predstavlja umjereno zagađenje. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara