Snapchat dogodine izlazi na burzu, vrijednost se procjenjuje na 20-25 milijardi dolara

Snapchat dogodine izlazi na burzu, vrijednost se procjenjuje na 20-25 milijardi dolara

Foto: 123rf

SNAP, tvrtka ranije poznata kao Snapchat i vlasnik istoimene aplikacije za slanje poruka koje se automatski brišu, u tajnosti je predala papire za inicijalnu javnu ponudu dionica (IPO), odnosno izlazak na burzu.

Tvrtka je podnijela prijavu američkoj Komisiji za obveznice i razmjenu, javlja Wall Street Journal. Javna ponuda će biti jedna od najvećih u posljednjih nekoliko godina i predstavljat će novu fazu za ovu brzo rastuću aplikaciju s više od 100 milijuna korisnika.

Radi se o jednom od najistaknutijih "jednoroga" u IT sektoru, što je naziv za tvrtke koje podupiru investitori, a vrijednost im se procjenjuje na više od milijardu $. Osim Snapchata, primjeri "jednoroga" su Uber i Airbnb.

Procjene vrijednosti Snapchata kreću se između 20 i 25 milijardi $. a istraživačka tvrtka Emarketer procjenjuje da će Snapchat iduće godine zaraditi milijardu $ od oglašavanja.

Prema toj procjeni, radit će se o jednoj od najviših javnih ponuda u posljednjih nekoliko godina. Čvrsto na prvom mjestu je Alibaba s ponudom iz 2014. od 169 milijardi $, a na drugom i trećem mjestu su Facebook iz 2012. s 81.2 milijardi $ i Japan Post Bank iz 2015. s 54.6 milijardi $. Snapchar će svoju javnu ponudu imati najranije u ožujku 2017.

Dok je Snapchat nesumnjivo hit među mlađim korisniciam, tvrtka je počela proširivati ponudu za ovu 4 godine staru aplikaciju sadržajima svojih medijskih partnera, nadajući se tako proširiti uporabu i prilike za zaradu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara