IMAMO SNIMKU Direktor u HEP-u tražio uhljebljivanje rođaka: "Kršimo zakon? Nije prvi put"

IMAMO SNIMKU Direktor u HEP-u tražio uhljebljivanje rođaka: "Kršimo zakon? Nije prvi put"

Foto: Pixsell/Borna Filić/Index, HRT (na fotografiji je predsjednik uprave HEP-a, Perica Jukić)

INDEX je došao u posjed snimke na kojoj izvršni direktor HEP Toplinarstva Ivica Martinek svojem podređenom naređuje da mora zaposliti rođaka predsjednika uprave HEP-a, Perice Jukića, ili će ga smijeniti.

Snimka koju jednostavno morate čuti


Snimku nam je poslao Mario Marjanović, jedan od direktora podređenih Martineku i čovjek koji je kao predsjednik Komisije za zapošljavanje trebao zaposliti Gorana Mutavdžiju, rođaka Perice Jukića, na radno mjesto električara u pogonu kojeg vodi.

"Nakon što sam pregledao sve zamolbe, uočio sam da je među njima i zamolba V.C. (podaci poznati redakciji), nezaposlenog hrvatskog branitelja iz Siska, koji zadovoljava sve tražene uvjete, što je potkrijepio i traženom dokumentacijom, te prema Članku 35. Zakona o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji, ima prednost pri zapošljavanju u odnosu na ostale kandidate", rekao nam je Marjanović.

"Diša, imamo problem"


S tim je upoznao i svojeg nadređenog, izvršnog direktora HEP Toplinarstva Ivicu Martineka. "Diša, imamo problem", rekao mu je te objasnio situaciju s prijavom V.C. i zakonom koji nalaže da ga se zaposli, a Martinek mu je mrtav hladan objasnio kako stvari stoje."Znaš šta ću ti reć, ovako. Napisat ćeš lijepo fino pitanja, šta misliš tog čovjeka pitat. Onda bumo Mutavdžiji dali pitanja i odgovore, ovima ne bumo dali. I onda sve pozoveš na razgovor i pitaš pitanja. Trebamo ga zaposliti ako ima sve uvjete i isti je kao i svi ostali. Zato se treba potruditi da Mutavdžija bude najbolji, makar ne znam kako će to ispast ha ha ha. To je jedino rješenje za osvježenje", rekao je izvršni direktor HEP Toplinarstva Martinek.

Nekoliko dana poslije, Marjanović je opet došao svojem šefu i pitao ga zašto inzistira na Mutavdžiji ako je to nezakonito.

Marjanović: "Direktore, vezano za onaj natječaj za električara, jeste li još uvijek onog stava da mora biti primljen onaj Mutavdžija?

Martinek: "Da."

Marjanović
: "U čem je poanta s njim?"

Martinek
: "To ti je nećak od predsjednika uprave, to ti je poanta."

Marjanović
: "Ali direktore, tamo znate da imamo onog nezaposlenog hrvatskog branitelja."

Martinek
: "Nema veze. To treba pisati obrazloženje i zato sam ti rekao da napravite ona testiranja."

Marjanović
: "Sve je to pet, ali i dalje kršimo zakon."

Martinek
: "Nema veze. Pa nije prvi put. Osim toga, mi smo već zaposlili dosta hrvatskih branitelja. U zakonu piše da imaju prednost ako ima iste kvalifikacije. Zato sam ti rekao da napišeš one pitanja-odgovore tabele."

Marjanovi
ć: "Ali to je farsa."

Martinek: "Pa što onda. Farsa je svagdi."

Marjanović je pitao svojeg direktora koja je posljedica ako ne lažira intervjuiranje s kandidatima.

"Šta ako mi dođe tu branitelj lud ko pranglija?"

"Posljedica je da te.. možda da imamo novog direktora", upozorava ga šef da bi mogao biti smijenjen te objašnjava da taj zakon ne mora vrijedi jer i "što ako mi dođe tu branitelj lud ko pranglija?!" pa nudi da se pozove psihijatar koji bi ustvrdio tko je bolji kandidat - nećak predsjednika uprave ili veteran koji bi trebao biti primljen.

Martinek objašnjava da je Mutavdžiju trebao primiti već za prošlu novu godinu, ali je "bila kemija sa papirima, sa odlukama pa to nije prošlo". Ovaj put, kaže, to ne mora proć, ali on će to napraviti i naći će način da on sigurno prođe. Nudi i svoj plan B - poništit će ovaj natječaj, raspisati novi u Osijeku te Mutavdžiju nakon zaposlenja prebaciti u Sisak.

Pokušali smo doći i do izvršnog direktora HEP Toplinarstva Ivice Martineka, ali glasnogovornica HEP-a nam je uskratila kontakt s njim. Ni nakon nekoliko sati čekanja, Martinek nam se nije javio.Poslušajte snimke razgovora.


Ukoliko znate za slične primjere uhljebljivanja u državnim tvrtkama i institucijama, prijavite nam ih na uhljebi@index.hr. Anonimnost zajamčena.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara