SpaceX lansirao 60 satelita u jednom danu

SpaceX lansirao 60 satelita u jednom danu
Screenshot: Twitter/SpaceX

KOMPANIJA SpaceX upravo je poslala raketu sa 60 satelita u svemir, javlja CNN.

Takav pothvat velik je korak u stvaranju megakonstelacija koje bi mogle populaciji cijelog svijeta ponuditi jeftini širokopojasni pristup internetu (eng. broadbend).

Ogromnoj internet konstelaciji sa 60 satelita SpaceX je dao zanimljivo ime – Starlink.

Uspješno lansiranje

SpaceX je u 22:30 po lokalnom vremenu na svojoj raketi Falcon 9 uspješno lansirao mnoštvo satelita. Sat vremena kasnije raketa je polako počela ispuštati pojedinačne satelite u orbitu.

Elon Musk, osnivač SpaceX-a, rekao je da će sateliti funkcionirati kao "širenje špila karata po stolu". Potvrdio je u tvitu kako je svih 60 satelita "online" i da će uređaji uskoro raširiti svoje solarne panele kojima će se napajati tijekom boravka u orbiti.

Nije za sada jasno jesu li svi sateliti u potpunosti operativni, no sve informacije iz kompanije SpaceX potvrđuju kako je operacija lansiranja prošla vrlo glatko i kako nije bilo nikakvih značajnih poteškoća.

Jeftiniji internet?

Ako se Muskov projekt pokaže uspješnim, SpaceX bi mogao pobijedi konkurente poput Amazona i OneWeba koji također pokušavaju postaviti vlastitu internet konfiguraciju.

SpaceX namjerava u sljedećih nekoliko godina lansirati još na tisuće satelita. Time bi jeftini internet mogao postati dostupan značajnom dijelu svjetske populacije koji još uvijek nije “online“. Istovremeno bi ostalom stanovništvu, koje nije zadovoljno sa svojim pružateljima internetskih usluga, ponudio konkurentnu alternativu.

Kada će projekt biti gotov?

Cijeli projekt Starlink koštat će SpaceX 10 milijardi dolara, no Musk je rekao kako tvrtka ima "dovoljno kapitala" za dovršenje svojih planova.

SpaceX-u će trebati još šest lansiranja, rekao je Musk, prije nego što Starlink bude mogao pružiti funkcionalnu internetsku uslugu nekim dijelovima populacije, a 12 prije nego što tvrtka bude mogla osigurati internet za značajan dio svijeta.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara