Spajaju se Renault i Fiat. Francuska vlada želi jamstva o očuvanju radnih mjesta

Spajaju se Renault i Fiat. Francuska vlada želi jamstva o očuvanju radnih mjesta
Foto: EPA

FRANCUSKI ministar financija Bruno Le Maire danas je zatražio da sve lokalne tvornice nastave s radom u sklopu predloženog spajanja talijansko-američkog Fiata Chryslera s francuskim Renaultom.

Francuska vlada, vlasnik 15 posto udjela u Renaultu, zasad podržava ideju o udruživanju koje bi preoblikovalo sektor jer bi njime nastao treći proizvođač vozila u svijetu.

U razgovoru za RTL radio Le Maire je potvrdio da francuska vlada neće povećavati 15-postotni udio u Renaultu, što bi značilo da bi nakon spajanja po principu 50 prema 50 posto imala udio u novoj grupi oko 7,5 posto.

Ujedno je francuski ministar od predsjednika uprave Renaulta Jean-Dominiquea Senarda zatražio jamstva da će radna mjesta i industrijski pogoni u Francuskoj biti sačuvani kao i obećanje da nijedna tvornica u Francuskoj neće biti zatvorena.

"To je prvo jamstvo koje sam zatražio od Senarda na početku pregovora s Fiatom", rekao je francuski ministar.

"Složio sam se s pokretanjem pregovora a na njemu je da mi se ovih dana vrati s jamstvima koje će ishoditi od Fiata".

Tijekom jučerašnje Fiatove prezentacije prijedloga Renaultu rečeno je da ono neće rezultirati zatvaranjem nijednog proizvodnog pogona.

Le Maire je u današnjem razgovoru za RTL radio poručio i da očekuje da dogovor bude postignut u sklopu Renaultova saveza s japanskim Nissanom. Od Senarda je zatražio jamstva da će "francuski interesi biti dobro zastupljeni" u novoj grupi i nazvao je udruživanje "velikom prilikom za Renault i za europsku automobilsku industriju".

Prijedlog o spajanju vremenski se poklopio s krizom u višegodišnjem partnerstvu Renaulta i japanskog Nissana nakon uhićenja i posljedične ostavke Carlosa Ghosna koji je bio izvršni direktor Renaulta i predsjednik Nissana.

Renault drži 43 posto udjela u Nissanu, koji uzvratno ima 15-postotni udio u francuskom partneru. Unatoč pozivima na obje strane da savez očuva, analitičari kažu da bi tenzije mogle potaknuti Renault da razmotri alternative.

Povezivanje s Fiat Chryslerom smatra se potencijalno korisnim za obje strane budući da bi talijansko-američkoj kompaniji omogućilo pristup Renaultovoj tehnologiji u segmentu električnih vozila dok bi francuska grupa mogla iskoristiti Fiatove razgranate operacije u Sjevernoj Americi za prodor na tržište SAD-a.

Iz Renaulta su poručili da će sa zanimanjem proučiti Fiatov prijedlog a nakon sastanka uprave o - kako su je nazvali - prijateljskoj ponudi izvijestili su da ulaze u pregovore o spajanju.

Iz sindikata CGT-a u Renaultu oprezno su reagirali na predloženo spajanje, pozivajući vladu da zadrži manjinski udio s pravom veta neovisno o sklopljenom sporazumu.

Talijanska vlada optimistična je glede toga plana, koji je dopredsjednik vlade Matteo Salvini nazvao "briljantnim sporazumom".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara