Španjolci će opet na izbore

Španjolci će opet na izbore
Foto: EPA

IZGLEDNO je da će Španjolci na prijevremene izbore u studenom jer vladajući lijevi centar premijera Pedra Sancheza nema podršku ostalih stranaka za formiranje vlade, rekla je danas zastupnica i glasnogovornica te stranke dok španjolski kralj Felipe VI. održava konzultacije s vodećim strankama.

"Prema našim saznanjima, u ovom trenutku Unidas Podemos će se suzdržati od glasanja, a stranke Građani i Narodna stranka glasati protiv", rekla je Adriana Lastra novinarima nakon izlaska iz parlamenta u Madridu.

"Izbori su neizbježni", dodala je.

Nedovoljno za samostalno formiranje vlade

Španjolska socijalistička radnička stranka (PSOE) osvojila je na izborima u travnju najviše glasova, no nedovoljno za samostalno formiranje vlade.

Otad vodi pregovore sa srodnom lijevom formacijom Unidas Podemos, no propali su svi dosadašnji pokušaji postizanja sporazuma. PSOE ne želi Unidas Podemos kao koalicijskog partnera, nego svoju manjinsku vladu. Unidas Podemos uvjetuje podršku ulaskom u vladu.

Ako Španjolska ne dobije vladu do 23. rujna, Kralj će raspustiti parlament i raspisati izbore. Felipe VI. se u ponedjeljak sastao s manjim strankama, a u utorak razgovara s vodećim strankama na sastancima koji bi trebali završiti u večernjim satima nakon razgovora sa Sanchezom.

Sanchez u srpnju dva puta nije dobio podršku parlamenta

Kralj nastoji vidjeti je li Sanchez dobio podršku ostalih stranaka za sastavljanje vlade jer zbog broja zastupnika niti jedna alternativna opcija, uključujući desnicu, ne može formirati vladu.

Sanchez u srpnju dva puta nije dobio podršku parlamenta tijekom glasanja o vladi. Ako Kralj u razgovoru s liderima stranaka i Sanchezom dobije potvrdu da bi on ipak mogao biti izglasan, bit će održano glasanje o vladi 21. i 22. rujna. U suprotnom će Kralj raspisati izbore za 10. studenog.

Ankete pokazuju da bi PSOE na izborima u studenom opet dobio najviše glasova, ali manje od 176 zastupnika u parlamentu s 350 mjesta, koliko je potrebno za samostalno sastavljanje vlade. Nakon izbora u travnju ta stranka ima 123 zastupnika.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara