Španjolska protjerala u Kinu 94 Tajvanaca, ljude su pljačkali preko telefona

Španjolska protjerala u Kinu 94 Tajvanaca, ljude su pljačkali preko telefona
Ilustracija: 123RF

ŠPANJOLSKA je deportirala 94 državljana Tajvana u sklopu zajedničke akcije s Kinom protiv telefonskih prevara, izvijestio je Reuters pozivajući se na priopćenje kineskog ministarstva javne sigurnosti.

Državljani Tajvana sletjeli su u petak u Peking.

Operacija "Veliki zid"

Osumnjičeni su bili uhićeni u prosincu 2016. tijekom serije policijskih prepada, u kojima su sudjelovale policije Španjolske i Kine, na španjolskom teritoriju. Operacija je nazvana „Veliki zid“, izvijestilo je kinesko ministarstvo.

Tajvan, otočna država s autonomijom od Pekinga, početkom 2017. godine protivila se izručenju. Kina smatra Tajvan separatističkom regijom te se protivi pokušaju njenog potpunog odcjepljenja.

Nakon dvije godine dugog sudskog postupka španjolski sud je odobrio izručenje 237 osumnjičenika. Španjolska je dosad deportirala 225 osumnjičenih u Kinu, od čega je 218 državljana Tajvana, izvijestilo je kinesko ministarstvo.

Osumnjičeni su se bavili prijevarama preko telefona. Njihove žrtve bili su stanovnici Kine koje su nazivali iz španjolskih mjesta preko interneta, predstavljali se kao susjedi ili poznanici i upozoravali ih na navodne istrage usmjerene protiv njih. Zatim bi ih ponovno nazivali predstavljajući se kao policajci ili korumpirani dužnosnici, tražeći novac u zamjenu za brisanje kazni ili da ih ne bi istraživali. 

Sedam žrtava počinilo suicid

Neke od žrtava su im plaćale i izgubile sve, a najmanje sedmero ih je počinilo suicid, izvijestile su španjolske novine El Mundo prije godinu dana pozivajući se na neimenovane izvore iz istrage.

Vlada Tajvana se ispričala zbog toga što su učinili njeni državljani te je zatražila da budu deportirani na Tajvan gdje su kazne za prijevare slične onima u Španjolskoj, odnosno oko šest godina zatvora. U Kini je moguć i doživotni zatvor, izvijestile su lani novine El Mundo.

Radna grupa za ljudska prava pri Ujedinjenim narodima tražila je u svibnju 2018. od Španjolske da ne izruči osumnjičene Kini jer „bi mogli biti izloženi mučenju i ostalim oblicima maltretiranja kao i smrtnoj kazni“.

Prvu dvojicu osumnjičenih Španjolska je bila izručila 11. svibnja 2018. nakon što su u pritvoru proveli duže od godinu dana.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara