Spašavanje dječaka iz spilje skoro je završilo tragično, spasioci objavili detalje akcije

Spašavanje dječaka iz spilje skoro je završilo tragično, spasioci objavili detalje akcije
Foto: EPA

AKCIJA spašavanja 12 dječaka i njihovog trenera umalo je završila tragično, otkrili su spasioci za Guardian, kazavši da su pumpe za vodu nekoliko sati nakon izvlačenja posljednjeg dječaka naglo prestale raditi.

Spasioci su u tom trenutku bili udaljeni više od 1,5 kilometara od izlaza iz siplje, kada je glavna pumpa prestala raditi. Zbog toga je u spilji došlo do naglog porasta razine vode.

Trojica australskih spasilaca koji su se nalazili u spilji kazali su da su nakon toga čuli vrištanje i vidjeli baklje duboko u spilji te radnike kako pokušavaju doći do suhog dijela.

"Vrištanje je počelo jer je razina vode naglo počela rasti", kazali su za Guardian dodavši da je u spilji tada ukupno bilo više od 100 spasilaca i radnika. Na sreću, uspjeli su na vrijeme pobjeći iz spilje.

Spašeni dječaci izgubili prosječno oko 2 kg, no u dobrom su općem stanju 

U nešto više od dva tjedna, koliko su proveli u poplavljenoj spilji Tham Luang, tajlandski dječaci i njihov trener u prosjeku su izgubili oko 2 kilograma, no njihovo opće stanje je dobro i ne pokazuju znakove stresa, izvijestio je u srijedu predstavnik ministarstva zdravstva. 

Tajlanđani su na jučerašnje izvlačenje posljednje grupe iz spilje reagirali s olakšanjem, zahvalnošću i oduševljenjem. Svi dječaci i njihov trener helikopterima su prevezeni u obližnju bolnicu, gdje im je pružena zdravstvena skrb. 

"Po našem mišljenju u dobru su stanju i nisu pod stresom. Tijekom boravka u spilji prosječno su izgubili oko dva kilograma", rekao je predstavnik tajlandskog ministarstva zdravstva Thongchai Lertwilairattanapong. 

Roditeljima četvorice dječaka koji su u nedjelju prvi izvučeni iz spilje dopušteno je da ih posjete, no morali su odjenuti zaštitna odijela i od njih se udaljiti oko dva metra. 

Thongchai je kazao da jedan dječak iz posljednje grupe spašenih ima upalu pluća te da su svi dječaci cijepljeni protiv tetanusa i bjesnoće. 

Premijer Prayuth Chan-ocha je od javnosti zatražio da dječacima pruži dovoljno vremena i prostora za potpuno oporavak.

"Važno je dati im dovoljno prostora i omogućiti im da neometano uče", kazao je novinarima.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara