Split: Budiša na burnoj izvanrednoj skupštini gradskog HSLS-a

PREDSJEDNIK HSLSa Dražen Budiša rekao je večeras, na 15. izvanrednoj skupštini splitskog Gradskog ogranka stranke, kako HSLS nije otpisan, nego da ima snagu i da će to pokazati na idućim izborima "na kojima će biti treća stranka po snazi".

Izvanredna skupština održava se, u napetoj atmosferi, zbog toga što je Malo vijeće HSLS-a raspustilo 21. ožujka Izvršni odbor splitskog ogranka nakon što je dio članova odbio provesti odluku o raskidanju koalicije s SDP-om u splitskog gradskoj vlasti. Dio je članova u međuvremenu poslušao i napustio Gradsko poglavarstvo, a dio je otišao iz HSLS-a.

Budiša je poručio kako će HSLS i dalje biti nezaobilazni politički čimbenik kao i proteklih 14 godina. Lojalnost stranci pretpostavka je njezina funkcioniranja, a velika nazočnost na ovoj skupštini, ustvrdio je, pokazuje privrženost ideji stranke - a to je djelovati i osjećati hrvatski, socijalno i liberalno.

HSLS može biti partner, tvrdi Budiša, "ali s njim se neće i ne može upravljati". "Stranka će opstati samo ako se nikada ne svede na mjeru nekih interesa i širinu nečije fotelje", kazao je Budiša.

Osvrnuo se i na tekst u današnjoj Slobodnoj Dalmaciji u kojemu ga se proziva zbog navodnih prijetnji nekim članovima stanke da odustanu od kandidature za predsjednika ogranka. "To je primjer političke i medijske manipulacije, a od korumpirane politike gore je jedino korumpirano novinarstvo", kazao je prvi čovjek HSLS- a pozvavši, kako je rekao, časne ljude spomenute u tom članku, da se izjasne je li im njihov predsjednik prijetio.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Svo troje spomenutih u Slobodnoj Dalmaciji, opovrgnulo je navode iz teksta, a jedna od njih, Marija Erceg, naglasila je kako se "slični članci iz iste kuhinje uvijek pojavljuju kada treba produbiti podjele u HSLS-u što je upravo sada slučaj".

Tristo šezdeset devet članova ogranka splitskog HSLS-a danas bira predsjednika, potpredsjednike te članove Izvršnog odbora i druge funkcionare stranke.

Predsjednika biraju između dvaju kandidata, Petra Krole i Dražena Jašića, jer kandidaturu Ivice Boljata, kojoj je nedostajao jedan glas, komisija nije prihvatila.

To je izazvalo burnu i na trenutke uzavrelu raspravu među nazočnim članovima. Boljat je zatražio autentično tumačenje Poslovnika, Jašić je bio za to da se o Boljatovoj kandidaturi glasuje, dok je Krolo kazao da će se u slučaju prihvaćanja te kandidature povući iz izbora.

Nakon gotovo trosatne rasprave, kandidati su iznijeli svoje viđenje budućnosti ogranka splitskog HSLS-a. Krolo je poručio da je ostao vjeran HSLS-u, pozvao na jedinstvo te rekao da, ako on pobijedi, stranka više neće biti predmetom političkih i interesnih nagodbi. Jašić je ustvrdio kako je vrijeme za smjenu generacije, za mlade stručne ljude koji će voditi HSLS prema njegovim temeljnim načelima, bez podjela na lijeve i desne, i koji će znati osobne interese podrediti Gradu Splitu.

Skupština protječe u napetoj atmosferi podjele, obilježena međusobnim prepucavanjima oko razloga za takvo stanje u splitskom HSLS-u. Jedni drugima spočitavaju osobne interese i borbu za mjesta u upravnim i nadzornim odborima, međusobno nepovjerenje i nelojalnost stranci, što je i dovelo do raspuštanja Izvršnog odbora 21. ožujka i sazivanja ove izvanredne izborne skupštine.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara