Split: Neslužbeno potvrđen identitet četvorice u slučaju "Lav", među njima Družak i Bolotin

U splitskodalmatinskoj Policijskoj upravi danas nisu željeli potvrditi identitet četiriju jučer prijavljenih osoba osumnjičenih da su oštetili Hotelski centar "Lav" u Podstrani za gotovo 45 milijuna kuna, a njihova su imena danas objavljena u nekim novinama, među kojima su i Tomislav Družak, bivši predsjednik Hrvatskog fonda za privatizaciju, i Tomo Bolotin, bivši direktor Splitske banke, no izvor u Državnom odvjetništvu neslužbeno je potvrdio njihov identitet.

Glasnogovornica PU-a Tina Disopra rekla je da se po Zakonu o kaznenom postupku u priopćenjima o posebnom izvješću Državnom odvjetništvu takvi podatci ne objavljuju, a tako određuju i smjernice MUP-a o radu s medijima.

Zbog više kažnjivih djela gospodarskog kriminala Općinskom državnom odvjetništvu u Splitu jučer je policija podnijela posebno izvješće protiv četvorice hrvatskih državljana, osumnjičenih da su oštetili Hotelski centar "Lav" d.d. Podstrana za 44,938.000 kuna.

U priopćenju nisu navedena njihova imena nego samo godine rođenja i dužnosti koje su obavljali u inkriminiranu razdoblju.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Međutim neke dnevne novine objavile su danas da je riječ o Miroslavu Slaviću (57), Nediljku Špiri Ercegu (62), Tomislavu Bolotinu (55), svi iz Splita, i Tomislavu Družaku (46) iz Zagreba.

Miroslav Slavić kao odgovorna osoba "Lava" i Tomislav Bolotin kao odgovorna osoba Splitske banke osumnjičeni su da su u rujnu 1996. na temelju lažna prikazivanja bilance, revizije i obračuna zajma te banke potpisali ugovor o pretvaranju duga banci od gotovo 45 milijuna kuna u vlasnički udio. Ta tražbina u bilanci iz 1992., kad je doneseno prvo rješenje o pretvorbi, nije bila iskazana.

Drugoprijavljeni Nediljko Špiro Erceg, također odgovorna osoba Lava, nakon toga je potpisao odluku Upravnog odbora tvrtke o prihvaćanju toga ugovora. Tomislav Družak je kao odgovorna osoba Hrvatskog fonda za privatizaciju u lipnju 1998. potpisao drugo rješenje o pretvorbi kojim je omogućio pretvaranje nepostojećih tražbina te banke od "Lava" u dionički ulog čime je Splitska banka postala vlasnikom 48 posto dionica toga hotelskog centra.

Slavić i Erceg osumnjičeni su za kažnjiva djela zloporabe ovlasti u gospodarskom poslovanju i krivotvorenje službenih isprava, Bolotin za kažnjivo djelo pomaganja, a Družak za nesavjestan rad u službi.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara