Split: Ramljak odbio odgovarati na obavijesnom razgovoru o pomaganju Rajiću

ZBGO informacija o pomaganju haškom optuženiku Ivici Rajiću jutros je na Odjelu za ratne zločine Policijske uprave splitsko-dalmatinske na ispitivanje pozvan umirovljeni časnik Hrvatske vojske Boško Ramljak koji je odbio odgovarati na pitanje pozvavši se na obvezu čuvanje državne tajne s obzirom na to da je bivši načelnik u SIS-u.
Ramljak je pred zgradu PU stigao odjeven u majicu s natpisom "Pomažem Anti Gotovini besplatno" i "Nema predaje", s državnim i vojnim odličjima na prsima, a dočekali su ga brojni novinari koje je obavijestio o današnjem odlasku na obavijesni razgovor.

Policajac na ulazu nije ga htio pustiti u zgradu, kao razlog navodeći njegovu odjeću. Pokušao je spriječiti i fotoreportere i snimatelje pitavši ih tko im je dopustio snimanje, na što su mu odgovorili da je riječ o javnom prostoru za što ne treba nikakvo dopuštenje. Nakon konzultacije s nadređenima Ramljaku je ipak dopušten ulazak u zgradu iz koje je izašao nakon samo pet minuta.

Iako u pozivu za obavijesni razgovor koji je Ramljak pročitao novinarima stoji kako ga se poziva kao "građanina radi davanja obavijesti o pomaganju počinitelju nakon počinjenja kaznenog djela iz članka 301. Kaznenog zakona", Ramljak je odbio odgovarati na pitanja policijskih istražitelja. Pozvao se, kao bivši načelnik Odjela operativnih poslova SIS-a, na obvezu čuvanja državne tajne pa je razgovor zato trajao samo pet minuta.

Iako smatra da mu poziv nije smio biti uručen kao običnom građaninu, Ramljak je novinarima rekao kako se odazvao jer poštuje institucije pravne države za koju se borio. U pozadini cijelog slučaja je, ustvrdio je Ramljak, "politička i medijska hajka na generala Antu Gotovinu kao i pritisak na njegove suborce, koje se želi obezglaviti". Iako im nije htio dati nikakve informacije vezane uz skrivanje Rajića i pomaganje njegovoj obitelji, policijski su istražitelji, rekao je, bili korektni. Kazali su mu da može očekivati da bude oslobođen od obveze čuvanja državne tajne. Ramljak je novinarima također kazao kako posjeduje dokaze i dokumentaciju o sustavnom prisluškivanju i praćenju, a policijski poziv na obavijesni razgovor ocjenjuje apsurdnim i vrhuncem pritisaka na njega kao člana Hrvatskog bloka, alkarskog harambašu i 70-postotnog invalida Domovinskog rata. Najviše ga začuđuje što ga na taj razgovor poziva ona ista policija koja je prije nekoliko mjeseci Rajiću izdala osobne dokumente na lažno ime.

Glasnogovornica PU Tina Dispora potvrdila je da je Ramljak bio na obavijesnom ragovoru, naglasivši da je riječ o običnom obavijesnom razgovoru na koji je pozvan kao svaki drugi građanin, te da se ne radi ni o kakavoj kaznenoj prijavi. O sadržaju i duljini razgovora nije željela govoriti.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara