Spoj tehnologije i umjetnosti za inovativnu desalinizaciju mora

Spoj tehnologije i umjetnosti za inovativnu desalinizaciju mora
Foto: LAGI

JE LI TO elektrana ili javna umjetnička instalacija? Čini se da ovo svjetlucavo arhitektonsko čudo zvano ”Cijev” zamagljuje granicu između tog dvoje. Ovaj projekt našao se u finalu natječaja za mol u Santa Monici u Kaliforniji 2016. godine. ”Cijev” je dizajnirana kao plutajuća instalacija ispred obale i ne samo da izgleda blistavo nego i koristeći sunčevu energiju desalinizira morsku vodu, piše web stranica Science Vibe.

Među onima koji su prihvatili izazov bila je i kanadska inženjerska tvrtka Abdolazis Khalili i suradnici, koja je specijalizirana za razvoj i izgradnju pogona prehrambene i ambalažne industrije. Konvencionalna tehnologija desalinizacije, poput povratne osmoze, troši mnogo električne energije, zahtijeva skupu opremu te generira neželjeni industrijski otpad i zagađuje vodu. Za usporedbu, rješenje Khalilijevih inženjera sastoji se od solarnih panela, koji svake godine daju 10.000 MWh energije kako bi pumpali morsku vodu kroz elektromagnetski proces filtracije i tako proizveli 5,5 milijardi litara pitke vode za grad.

”Elektromagnetska filtracija koristi izolirano elektromagnetsko polje na cijevima koje cirkuliraju morskom vodom i odvajaju sol i nečistoću. Ovaj je proces brz i energetski učinkovit”, napisali su inženjeri u opisu svog dizajna.

Osim što daje pitku vodu, svjetlucava srebrna cijev može proizvoditi čistu vodu s 12 posto saliniteta koja se koristi u termalnim kupkama.

”Pitka voda se cijevima vodi na obalu, dok se slana voda vraća u ocean kroz pametni sustav oslobađanja koji ublažava većinu uobičajenih problema povezanih s vraćanjem slane vode u okoliš.

’Cijev’ predstavlja promjenu u budućnosti procesuiranja vode”, navode inženjeri.

No hoće li zaista ikad biti izgrađena?

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara