Spor protiv HT-a građane bi mogao stajati 1000 kuna

Spor protiv HT-a građane bi mogao stajati 1000 kuna

35 TISUĆA građana koji su na štandovima Potrošača u 20-ak hrvatskih gradova potpisali punomoći za proširenje tužbe protiv HT-a radi naknade štete nastale zbog načina obračuna impulsa mogli bi za sudske sporove izdvojiti 1000 kuna.

Na web stranici Udruge stoji da će potrošači morati platiti po 100 kuna sudske pristojbe na tužbu, no nigdje i nitko građane nije upozorio što će se dogoditi ako izgube spor.

Troškovi suđenja (troškovi sudskog vještaka i odvjetnika protivničke strane) građane bi mogli stajati od nekoliko stotina kuna do tisuću kuna ako na jednoj tužbi bude zajedno puno potrošača.

Predsjednik Koordinacije udruga za zaštitu potrošača Ilija Rkman u razgovoru za Večernji list  izrazio je uvjerenje da će dobiti parnicu. Prema njegovim riječima, svi će potrošači koji su potpisali punomoć biti tužitelji na jednoj tužbi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hoće li zaista svih 35 tisuća građana – tužitelja biti u jednom postupku tek treba odlučiti sudac.

Rkman tvrdi da će u slučaju gubitka spora Potrošač sudske troškove platiti novcem prikupljenim za sudske troškove. Do sada je od 35.000 građana prikupljeno najmanje tri milijuna kuna.

Ako Udruga dobije parnicu, korisniku s prosječnim računom, kao su izračunali u Potrošaču, HT će morati vratiti oko 2500 kuna.

Na zagrebačkom Općinskom sudu parnica je pokrenuta 15. svibnja 2003. godine. Potrošač je tužio HT zbog protupravne naplate telefonskih usluga, tj. zbog računanja sekunde razgovora kao minute. Tužba je podignuta i zbog toga što HT nakon odluke Ustavnog suda o ukidanju pretplate i dalje naplaćuje tzv. naknadu za spremnost sustava.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara