"Sprema se europski 11. rujna, teroristi planiraju masovne simultane napade diljem kontinenta"

"Sprema se europski 11. rujna, teroristi planiraju masovne simultane napade diljem kontinenta"

Foto: Guliver images/Getty

EUROPSKE obavještajne služne izdale su ozbiljno upozorenje. Naime, oni tvrde kako teroristi ove godine planiraju koodrinirane masovne napade diljem Europe. U tome bi im trebali pomoći džihadisti koji su se vratili iz Sirije naoružani te istrenirani za napad, piše AFP.

Upozorenje stiže godinu dana nakon krvavog napada na redakciju satiričnog magazina Charlie Hebdo. Francuska je u protekloj godini proživjela teške terorističke napade, u posljednjem je krvavom masakru u režiji Islamske države smrtno stradalo 130 ljudi. Dio odgovornih još je uvijek u bijegu.

Jučer je jedan od visokih dužnosnika sigurnosnog aparata za francuske medije rekao kako je 2015. godina ništa naspram onog što se sprema u 2016. godini, posebno u Francuskoj i Londonu.

"Bojim se da nam se bliži europski 11. rujna: simultani napadi istoga dana u nekoliko zemalja, u nekoliko gradova. Vrlo koordiniran napad. Imamo saznanja da teroristi rade na tome", rekao je neimenovani izvor.

Dodao je i kako ISIS u Siriji posebno trenira baš Europljane, koje potom šalje nazad u njihove domovine kako bi tamo izveli napade.

"Dobivaju lažne dokumente, govore jezike europskih zemalja, karte i oružje. Mnogo njih smo uspjeli zaustaviti, ali moramo priznati da smo preopterećeni. Neki će nam promaknuti, neki već jesu", dodao je dužnosnik.

S druge strane, turske vlasti tvrde kako su teroristi ISIS-a pripremali istovremene napade za Novu godinu na velike europske gradove u Austriji, Belgiji, Velikoj Britaniji, Francuskoj, Njemačkoj, ali Ankaru. Na sreću, takvo što je spriječeno.

Specijalne službe rade na spriječavanju napada

Nakon što su neki teroristi 30. prosinca uhićeni, policija je u jednom računalu otkrila podrobne upute za napade.

Bivši analitičar francuske obavještajne službe DGSE Yves Trotignon rekao je kako prijetnje Europi nisu novost, budući da je Al Qaeda planirala slične napade još 2010. godine, no oni su spriječeni zahvaljujući američkim sigurnosnim službama koje su zračnim udarima u Afganistanu i Pakistanu uništili centre gdje su se spremali novi napadi.

"Ovaj tip višestrukih napada je najgori scenarij za 2016. Znam da specijalne službe u nekoliko europskih metropola, primjerice u Londonu, već rade na ovoj teoriji", rekao je Trotignon te dodao kako su teroristi dosad za sobom često ostavljali tragove, što će se u budućnosti zasigurno promijeniti. On se boji da bi oni mogli postati efikasniji.

"Ako se njihova kvaliteta popravi, imat ćemo problem. Možda bismo mogli reći da je 2015. bila samo probna godina", zaključio je.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara