Sramota za FBI: Tek sada razotkrili vlastitog agenta koji je 6 godina radio za Kineze

Sramota za FBI: Tek sada razotkrili vlastitog agenta koji je 6 godina radio za Kineze

Screenshot: FBI

ŠEST je godina Kun Shan Chun (46), djelatnik američke tajne službe FBI proslijeđivao tajne podatke visoke sigurnosne razine Kinezima.

Chun je iz Kine došao u SAD kao dječak, 1980. godine. Bez obzira što je porijeklom Kinez, istraga je pokazala da dilanje tajnih podataka o drugim djelatnicima FBI-ja nije motivirana Chunovim domoljubljem već jednostavno novcem kojim su ga Kinezi plaćali, javlja Observer.

On je bio 19 godina zaposlenik FBI-ja, a radio je kao tehničar za elektroniku u Uredu službe u New Yorku. Imao je odobrenje za pristup podacima visoke sigurnosne razine tako da je Kineze servisirao s podacima o identitetu i planovima putovanja svojih kolega agenata, otkrivao im povjerljive dokumente o ustroju i unutarnjoj organizaciji Biroa i predavao fotografije dokumenata koje je tajno snimao u prostorima gdje je fotografiranje i iznošenje dokumenata strogo zabranjeno.

S djelatnikom kineskog veleposlanstva, zapravo špijunom koji je služio kao veza, sastajao se u jednoj neimenovanoj europskoj zemlji te su tamo razmjenjivali tajne dokumente i novac. Kada su u FBI posumnjali da je Chun ipak dvostruki agent, ubacili su svojega čovjeka koji se lažno predstavio i naveo Chuna da se razotkrije. Kun Shan Chun je uhićen i protiv njega je podignuta optužnica. Zbog otkrivanja državnih tajni prijeti mu deset godina zatvora.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara