Srbi bijesni zbog priča o stvaranju velike Albanije: "Pljuju u lice cijelom EU"

Srbi bijesni zbog priča o stvaranju velike Albanije: "Pljuju u lice cijelom EU"
Foto: EPA

RAZGOVOR kosovskog predsjednika Hashima Thacija i albanskog premijera Edija Rame o "nacionalnom ujedinjenju" je pljuvanje u lice cijeloj Europskoj uniji i zavrjeđuje oštar odgovor, poručio je srpski ministar vanjskih poslova Ivica Dačić, a na razgovore ovog tipa između Prištine i Tirane šefici eurodiplomacije Federici Mogherini ukazao je u Tirani srpski predsjednik Aleksandar Vučić.

"Ne govori više Srbija o tome (o stvaranju tzv. velike Albanije), već Thaci i Rama. Ovo je pljuvanje u lice cijelom EU, svima koji Srbiju uvjeravaju u to da moramo biti konstruktivni i mirni. Mi sjedimo za stolom, a oni ispod dogovaraju stvaranje 'velike Albanije'", rekao je Dačić za RTS.

Komentirajući razgovor kosovskog predsjednika i albanskog premijera, uoči samita Brdo-Brijuni u Tirani, o „nacionalnom ujedinjenju Albanaca i potpunom otvaranju granice između Albanije i Kosova, te pripajanju tri općine juga Srbije teritoriju Kosova, Dačić je ocijenio kako je dogovaranje Rame i Tačija „vrhunski bezobrazluk“ albanskih političara jer tijekom jednog skupa, na kojem je tema regionalna suradnja, oni govore o tzv. ispravljanju povijesnih nepravdi.

Vučić se žalio Mogherini

I srpski predsjednik Aleksandar Vučić požalio se šefici eurodiplomacije Federici Mogherini na "čudna događanja" između Prištine i Tirane.

Vučić je, u izjavi izvjestiteljima beogradskih medija sa summita Brdo-Brijuni u Tirani, poslije sinoćnjeg susreta s Mogherini, rekao kako je "izrazio zabrinutost zbog čudnih događanja između Tirane i Prištine".

"Kad date jednom narodu, drugom po veličini na Balkanu poslije srpskog, da govori o ujedinjenju, to nije otvaranje Pandorine kutije nego nešto mnogo opasnije", ocijenio je Vučić.

"To pokazuje da se sve vrijeme pozivaju na Europu koristeći je kao pokriće, a u Europi takvo pravilo ne postoji", rekao je u srijedu navečer srbijanski predsjednik.

Dačić je jutros za RTS naglasio kako se sada postavlja pitanje treba li Srbija uopće sudjelovati na skupovima poput aktualnog summita u Tirani, jer joj se „iza leđa“ gura ideja „velike Albanije“ te se upitao kako bi međunarodna zajednica reagirala da su se sastali Vučić i Dodik i da pričaju o ujedinjenju Srba.

Dačić: Srbija nema tajni

Dačić je ocijenio kako sad nije riječ o otvaranju Pandorine kutija jer je „ona otvorena samim priznavanjem Kosova“ i „narušavanjem načela nepromjenljivosti granica“.

„Ovo je promidžba 'velike Albanije' na koju nitko ne reagira. Gdje su sada oni koji su kritizirali Srbiju zbog neke ideje o razgraničenju?“ rekao je Dačić upitavši zašto su izostale reakcije na Thacijev i Ramin razgovor o nacionalnom ujedinjenju i otvaranju granica.

On je istaknuo kako Srbija nema tajni, već samo javni plan – nepriznavanje jednostranog proglašenja Kosova. „To je javni plan i ne postoji način na koji mogu izvršiti pritiske, ne postoji nijedan Srbin koji će to potpisati", rekao je Dačić za RTS. 

Sastanak na vrhu Procesa Brdo-Brijuni, na kojemu bi se trebalo razgovarati o jačanju suradnje u jugoistočnoj Europi i približavanju zemalja zapadnog Balkana Europskoj uniji, formalno je otvoren u četvrtak ujutro u glavnom gradu Albanije Tirani.

Riječ je o redovitom godišnjem zasjedanju čelnika zemalja uključenih u inicijativu koju su 2013. zajednički pokrenule Hrvatska i Slovenija. Ovogodišnji summit organizirao je albanski predsjednik Ilir Meta, a na njemu još, uz supredsjedatelje inicijative hrvatsku predsjednicu Kolindu Grabar-Kitarović i slovenskog predsjednika Boruta Pahora, sudjeluju i čelnici Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore, Sjeverne Makedonije i Kosova, zemalja koje se nalaze u različitim fazama procesa približavanja EU-u.

Na summitu sudjeluje i visoka predstavnica EU-a za vanjsku politiku i sigurnost Federica Mogherini te, kao počasni gost, poljski predsjednik Andrzej Duda.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara