"Srbi i Hrvati se u Haagu najnormalnije druže jer su kao brodolomci na pustom otoku"

"Srbi i Hrvati se u Haagu najnormalnije druže jer su kao brodolomci na pustom otoku"

KARADŽIĆEV odvjetnik Goran Petronijević rekao je da se njegov branjenik nalazi na istom katu na kojem i hrvatski general Ante Gotovina. Mi možemo samo zamisliti kako je protekao susret nekada najtraženijeg Hrvata i najtraženijeg ratnog zločinca od 2. svjetskog rata.

No, ne treba sumnjati da se Gotovina i Karadžić vide svaki dan, jer je već notorna činjenica da Hrvati i Srbi s istoga kata dijele svoju svakodnevnu zatvoreničku rutinu, i da se kao pritvorenici s istoga kata mogu nesmetano družiti.

Goran Mikuličić, odvjetnik Mladena Markača za Index je rekao kako nije ništa čudno da se srpski i hrvatski pritvorenici druže u Scheveningenu.

"Poznata solidarnost među pritvorenicima Srbima i Hrvatima"

"Nije ni najmanje čudno ako se druže Gotovina i Karadžić. Poznata je solidarnost među pritvorenicima Srbima i Hrvatima i tamo vladaju najnormalniji odnosi. Ipak su oni tamo kao brodolomci na pustom otoku. Zajedno kuhaju, vježbaju, igraju društvene igre i šeću", slikovit je Markačev odvjetnik.

Mikuličić s gnušanjem odbacuje mogućnost da bi ljudi koji vode pritvor u Scheveningenu morali posebnu pozornost posvetiti susretu Gotovine i Karadžića i misliti na eventualne incidente.

"Za boga miloga! Pa bili su tamo i Šešelj i Slobodan Milošević i nikada nije bilo problema", kaže Mikuličić.

Čermak i Markač nisu Gotovinine "sreće"

Generali Ivan Čermak i Mikuličićev branjenik su na drugom katu, te oni nemaju tu "sreću" da se druže s Radovanom Karadžićem, ali ni s Antom Gotovinom.

"Zatvorenici s istog odjela nemaju nikakvih ograničenja u međusobnom kontaktu, dok se sa zatvorenicima s drugog odjela mogu vidjeti rijetko u nekim zajedničkim aktivnostima. Tako se Čermak i Markač s Gotovinom mogu vidjeti samo za vrijeme šetnji dvorištem i na misama, dok se međusobno mogu viđati stalno", rekao nam je Mikuličić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Luka Mišetić, odvjetnik generala Gotovine nije htio ništa komentirati, rekavši da se ne smije pričati ništa što spada u privatnost pritvorenika.

Haag sprijateljio Šešelja i Tutu

Jedno od najzanimljivijih prijateljstava začetih unutar pritvora u Scheveningenu bilo je ono između Mladena Naletilića Tute i Vojislava Šešelja, koji su tamo postali nerazdvojni. Šešeljeva supruga Jadranka ispričala je svojedobno novinarima da njih dvoje igraju zajedno šah i "dosta se zezaju".

"Šešelj prijeti da će, ako mu se ne povećaju mesne porcije, pojesti Tutu, a Tuta ga upozorava da ima tuberkulozu pa mu neće prijati“, pričala je Jadranka novinarima nakon posjeta svom Vojislavu.

Šaljivdžije uvalile Milutinovića u nevolje sa stražarima

Posredstvom odvjetnika svojedobno je procurila još jedna šala koju su Naletilić, Šešelj i Zoran Žigić priredili bivšem predsjedniku Srbije Milanu Milutinoviću. Rekli su mu da će u pritvoru biti provedena kontrola svih prostorija i da je jako važno da svaka ćelija bude sređena, a ako ne bude, mogao bi u zatvor. Milutinović je to ozbiljno shvatio i pospremio svoju ćeliju. 

Nakon što je zaspao, Tuta, Šešelj i Žigić su iz hodnika u Milutinovićevu ćeliju ugurali veliki zajednički frižider. Kada je straža ujutro vidjela da u hodniku nema frižidera i da je kod bivšeg srpskog predsjednika, Milutinoviću je trebalo pola sata da se opravda dokaže da  to nije on učinio jer nikako ne bi mogao sam gurati veliki frižider.

D. Markas
Foto: AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara