Srbi u Beogradu osuđeni za pokolj Hrvata 1991., zločincima smanjene kazne

Srbi u Beogradu osuđeni za pokolj Hrvata 1991., zločincima smanjene kazne
Screenshot: YouTube

POSEBAN Odjel za ratne zločine Višeg suda u Beogradu proglasio je krivima osmoricu muškaraca za ratne zločine protiv civila u mjestu Lovas 1991. godine, javlja N1.

Sud je na ponovljenom suđenju ustvrdio da su osmorica optuženih krivi za zločin protiv čovječnosti, ratni zločin protiv civilnog stanovništva i nečovječno postupanje.

Kazne od 4 do 8 godina zatvora

U tijeku je čitanje obrazloženja presude prema kojoj je Željko Krnjajić osuđen na 6 godina zatvora, Milan Devčić na 8 godina, Darko Perić na 5 godina zatvora, Radovan Vlajković također na 5 godina, Radislav Josipović na 4 godine, Saša Stojanović na 7 godina, Jovan Dimitrijević na 6 godina i Zoran Kosjer na 6 godina zatvora. 

U obrazloženju presude stoji da su kazne limitirane visinom prvih kazni i činjenicom da tužiteljstvo nije dokazalo sve radnje koje su im se stavljale na teret.

Podsjetimo, prvobitna optužnica teretila je tada 14 optuženih za ubojstvo, zlostavljanje i mučenje 69 hrvatskih civila, a njome su bila obuhvaćena četiri pripadnika nekadašnje JNA, četiri mještanina Lovasa te šest pripadnika paravojne postrojbe "Dušan Silni".

Prvotna presuda ukinuta

Nakon četiri godine procesa, koji je počeo 2008., te ispitivanja 193 svjedoka, 26. lipnja 2012. svi optuženici proglašeni su krivima i osuđeni na kazne zatvora, pojedinačno u rasponu od četiri do 20 godina zatvora.

Tu je presudu, dvije godine kasnije, ukinuo prizivni sud u Beogradu obrazloživši da je "nerazumljiva i proturječna" te da je donesena "uz bitne povrede članaka kaznenog postupka" pa je predmet vraćen na ponovni postupak i odlučivanje.

Tijekom procesa umrla su petorica optuženika, a jedan je postao procesno nesposoban zbog bolesti pa se broj optuženih smanjio na osam, a posljedica je bila i promjena optužnice tako što je umanjen broj žrtava za koje su preminuli okrivljeni.

Broj žrtava u Lovasu je sa 69 smanjen na 29 ubijenih, za koje su preostali optuženi odgovarali.

"Ovom presudom nije dosegnuta pravda"

Suđenje koje je započelo prije 11 godina time je okončano ali presude još nisu pravomoćne jer je na njih moguće uložiti žalbu u roku od 30 dana.

U prvim komentarima promatrača na današnju presudu iz beogradskog Fonda za humanitarno pravo i hrvatske Dokumente ocijenjeno je da ovom presudom nije dosegnuta pravda te da je protokom vremena i činjenicom da je nekoliko optuženih u međuvremenu umrlo paradoksalno umanjen i ukupan broj žrtava za koje su okrivljeni odgovarali pred sudom. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara