"Srbija će odustati od procesuiranja Purde ako su izjave zatvorenika jedini dokazi"

Foto: sarajevo-x (Tužiteljstvo BiH)

SUD BiH donio je danas odluku o produljenju ekstradicijskog pritvora Tihomiru Purdi do šest mjeseci. Sud je donio tu odluku procijenivši da je to vrijeme potrebno kako bi se odlučilo o zahtjevu za Purdinim izručenjem Srbiji. Purdina je obrana najavila žalbu na ovu odluku.

Sud je procijenio da odluku o izručenju Purde neće moći donijeti do 14. veljače, kada istječe privremeni 40-dnevni ekstradicijski pritvor koji mu je ranije određen.

"Poniženje pravosudnog i državnog sustava Hrvatske"


Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Mi smo se očitovali i nedvojbeno dokazali da u radnjama gospodina Purde nema ni jednoga kaznenog ni materijalnog dokaza o počinjenom kaznenom djelu, na temelju čega su se stekli uvjeti ne samo za odustajanje od kaznenoga progona, nego i njegovo puštanje iz pritvora", kazao je prije odluke odvjetnik vukovarskog branitelja Tihomira Purde, Josip Muselimović.

Dodao je da je srpski zahtjev za produljenje pritvora poniženje pravosudnog i državnog sustava Hrvatske, jer Srbija ignorira nalaze Državnog odvjetništva u Osijeku.

"Srbija će odustati od procesuiranja Purde ako su izjave zatvorenika jedini dokazi"

Srbija će odustati od procesuiranja Tihomira Purde ukoliko se pokaže da su jedini dokazi u tom slučaju izjave dobivene na temelju prisile nad zatvorenicima, kazao je to SDSS-ov Vojislav Stanimirović u izjavi za Dnevnik 3 HTV-a navodeći kako mu je to jučer kazao srpski predsjednik Boris Tadić.

Podsjetimo, Tihomir Purda se u BiH pritvoru nalazi od 5 siječnja kada je na graničnom prijelazu u Orašju uhićen na temelju srpske tjeralice. Hrvatsko državno odvjetništvo je provelo istragu na temelju srpskih optužbi te je zaključilo da Purda nije kriv, a zbog toga Hrvatska nije mogla tražiti njegovo izručenje. Srbija je ostala pri svojoj optužnici i dalje inzistira na izručenju vukovarskog branitelja.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara