Srbija nagodinu u WTO-u

Srbija nagodinu u WTO-u

Tekst: F.M.
Foto: Ariva


SRBIJA bi već do nagodinu trebala pristupiti Svjetskoj trgovinskoj organizaciji (WTO), navela je tijekom vikenda Vesna Arsić, državna tajnica u srpskom ministarstvu gospodarstva, prenose srpske agencije.

Arsić je rekla kako je postojala nada da Srbija već do kraja ove godine završi pregovore s WTO-om, a dodala je kako to ne zavisi samo od Srbije, nego i od zemalja sa kojima Srbija tokom procesa pristupanja vodi pregovore o snižavanju carinskih barijera. Tijekom pregovora svaka zemlja članica WTO-a može tijekom pregovora zahtijevati otvaranje pregovora sa Srbijom o snižavanju carinskih barijera, a uvjeti dani jednoj zemlji postaju dio pravila cijele  organizacije i mogu ih koristiti sve zemlje članice.

Od početka procesa pristupanja Srbije STO 11 zemalja članica je zatražilo pregovore o visini carinske zaštite robe i usluga i o ostalim aspektima trgovine, kazala je Arsić i dodala da ne očekuje da još neke zemlje podnesu zahtjev za pregovore jer nije uobičajeno da se to radi pri kraju pregovora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Teški pregovori

Pregovori su završeni s Norveškom, Švicarskom i Kanadom, te s tim državama i Srbijom više ne postoje sporne točke. Srbija još pregovara sa Ekvadorom i Brazilom o poljoprivrednim proizvodima, a u tijeku su razgovori sa SAD, Korejom i Ukrajinom.

Pregovori sa Ukrajinom će biti teški, rekla je Arsić i objasnila da je ta zemlja od Srbije tražila snižavanje ili ukidanje carinskih tarifa za veliki broj proizvoda, odnosno za čitave sektore ili grupe proizvoda. Takva praksa još nije zabilježena u Srbiji, rekla je Arsić i dodala da je Srbija odgovorila na prijedlog Ukrajine, da će te pregovore voditi kada završi pregovore sa većinom drugih zemalja i da će nastupiti zajedno sa Crnom Gorom, kojoj je Ukrajina također postavila veliki broj zahtjeva.

Arsić je također zaključila kako je pristup WTO-u značajan ne samo zato što je to uvjet za pristupanje EU, već zato što članstvo u organizaciji pruža Srbiji mogućnost da pod povoljnim uvjetima izvozi na tržište 153 zemlje članice. Srbija je proces pristupanja započela u veljači 2005. godine.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara