Srbija: Raspisivanje izbora - stvar dogovora ili zakona?

PREDSJEDNICA Skupštine Srbije Nataša Mićić izjavila je u utorak, prije početka sjednice parlamenta, kako u roku 60 dana treba odlučiti hoće li raspisati nove predsjedničke izbore u Srbiji, te da je njihovo raspisivanje stvar dogovora i šireg političkog konsenzusa i da o tome ´sigurno neće odlučivati jedan čovjek

Predsjednik Saveznog ustavnog suda Momčilo Grubač, međutim, drži da predsjednica parlamenta mora u roku dva mjeseca raspisati nove izbore, jer je - po njemu - rok od 60 dana od dana kad su održani neuspješni izbori obvezujući, izjavio je današnjem dnevniku ´Blic´.

Predsjednik Ustavnog suda Srbije Slobodan Vučetić, u svojoj izjavi za beogradski Radio 202, kazao je da je, prema najnovijim izmjenama Zakona o izboru predsjednika Republike, predsjednica Skupštine dužna u roku od 60 dana odlučiti o raspisivanju novih izbora, ali i da zakonska neprecizna odredba obvezuje jedino na raspisivanje izbora u tom roku, a ne određuje i kad oni moraju biti održani.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
´Mislim da će o tome kad će izbori biti raspisani više odlučivati politička situacija i klima koja će nastati, nego što će o tome odlučivati sama predsjednica Skupštine´, smatra Vučetić.

Istog je stajališta i Zoran Tomić, profesor upravnog prava, koji je za ´Blic´ naglasio da predsjednica Skupštine odlučuje - ne o tome da li će raspisati izbore - već o tome kad će ih raspisati: ´Predsjednik Skupštine ne može ne raspisati izbore, on samo odlučuje o tome kad će ih raspisati. U suprotnom, bila bi to zloupotreba dužnosti. U duhu ustavnog sistema je da se izbori što prije raspišu, kako bi se dobio pravi pravni predsjednik´, kazao je Tomić.

Predsjednica Skupštine Srbije Nataša Mićić trebala bi, nakon što aktualnom srbijanskom predsjedniku i haškom optuženiku Milanu Milutinoviću 5. siječnja iduće godine istekne mandat, privremeno preuzeti dužnost predsjednice Srbije.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara