Srbija: Zahtjev za razdvajanje postupka protiv atentatora na Đinđića

SPECIJALNI tužitelj za borbu protiv organiziranog kriminala Jovan Prijić zatražit će u ponedjeljak, u nastavku suđenja, razdvajanje postupka za ubojstvo srbijanskog premijera Zorana Đinđića od postupka za ostala teška kaznena djela za koja se terete pripadnici kriminalnog "zemunskog klana", izjavila je u nedjelju Radiju B92 glasnogovornica Specijalnog suda za borbu protiv organiziranog kriminala u Beogradu Maja Kovačević Tomić.

Razdvajanje postupka ubrzat će suđenje optuženima za ubojstvo premijera, kazala je glasnogovornica Specijalnog suda: "Sud je primio prijedlog specijalnog tužitelja da se zbog svrsishodnosti razdvoji postupak u vezi s ubojstvom premijera Đinđića od postupka za sva ostala kaznena djela navedena u optužnici. Sudsko vijeće bi o tome trebalo odlučiti u narednih nekoliko dana", kazala je ona.

Suđenje je prekinuto 25. prosinca prošle godine, zbog provođenja neuropsihijatrijskog vještačenja optuženog Dušana Krsmanovića, koji se - nakon Zvezdana Jovanovića, optuženoga za izravno ubojstvo srbijanskog premijera - treba izjasniti o optužnici.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Liječnici koji su obavili vještačenje Krsmanovića pozvani su na sutrašnji nastavak rasprave, kako bi odgovorili na eventualne prigovore branitelja na nalaz da je on sposoban za suđenje. Ukoliko sve bude u redu, Krsmanović bi svoju obranu trebao iznijeti odmah u nastavku rasprave, a nakon njega i svi ostali optuženi. Kad optuženi iznesu svoje obrane, slijedi dokazni postupak, saslušanje svjedoka, svjedoka-očevidaca, svjedoka oštećenih, svjedoka suradnika, vještaka i drugih", kazala je Maja Kovačević Tomić.

Optužnica tereti 36-oricu optuženih, od čega se na optuženičkoj klupi zasad nalaze 22 optuženika, a 14-orica - među kojima i prvooptuženi Milorad Luković Legija, bivši zapovjednik Jedinice za specijalne operacije MUP-a Srbije - još su u bijegu, te im se sudi u odsustvu.

Srbijanski premijer Zoran Đinđić ubijen je u dvorištu Vlade Srbije 12. ožujka prošle godine.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara