Nikolić objavio odlazak u mirovinu odmah nakon izbora u Srbiji

Nikolić objavio odlazak u mirovinu odmah nakon izbora u Srbiji

Foto: Hina

PREDSJEDNIK Srbije Tomislav Nikolić najavio je da će 31. svibnja, kada mu istekne petogodišnji mandat, podnijeti zahtjev za umirovljenje, ali je istaknuo da to ne znači i povlačenje iz politike, pišu beogradski mediji.

"Ispunio sam sve uvjete za mirovinu, jedino me još funkcija drži. Podnijet ću zahtjev već 31. svibnja, čim mi istekne mandat. Imam 65 godina i 45 godina staža. Cijelog života radim, osim perioda služenja vojnog roka", rekao je Nikolić za list beogradski tabloid Kurir.

Aktualni srpski predsjednik naglasio je kako to ne znači da će otići u političku mirovinu, već za sada samo u starosnu.

Određene povlastice

Po važećem zakonu, Tomislav Nikolić bi po isteku mandata, kao i svi predsjednici dosad, imao pravo na određene povlastice ako ne ugovori neku političku dužnost. To podrazumijeva pravo na ured, savjetnika tajnika, tjelohranitelje, službeni automobil, status počasnog predsjednika i diplomatsku putovnicu.

Zakon o predsjedniku predviđa da šest mjeseci po završetku mandata Nikolić prima punu predsjedničku plaću koja iznosi 130.000 dinara, nešto više od tisuću eura, a mirovina mu treba iznositi oko 80 posto predsjedničke plaće.

Sve donedavna Nikolić je najavljivao da će se ponovno natjecati za predsjedničku dužnost i govorio je da "ne zna nikoga drugog" tko bi je tako dobro obnašao kao on, ali je poslije dogovora s premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem i unutarstranačkog pristiska odustao od kandidature.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara