Sredinom mjeseca održat će se summit Europske unije o Brexitu

Sredinom mjeseca održat će se summit Europske unije o Brexitu
Foto: EPA

SUMMIT EU-a o Brexitu pomaknut je dan ranije i umjesto 18. listopada, britanska premijerka Theresa May obratit će se ostalim čelnicima u srijedu navečer, 17. listopada.

Redoviti summit EU-a predviđen je za 18. i 19. listopada i bilo je planirano da se o Brexitu razgovara tijekom radne večere 18. listopada.

Izvori u Europskom vijeću rekli su danas da je ta tema pomaknuta dan ranije kako bi se u četvrtak čelnici mogli posvetiti pitanju migracija i sigurnosti.

May razočarana nakon summita u Salzburgu

Predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk izjavio je nakon neformalnog summita u Salzburgu 20. rujna da će listopadski summit biti trenutak istine za pregovore o Brexitu i ne bude li tada nekog pomaka, onda nema smisla organizirati najavljeni izvanredni summit u studenom.

Premijerka May je sa summita u Salzburgu otišla prilično razočarana jer je njezin prijedlog budućih odnosa naišao na dosta kritika ostalih članica EU-a.

U dosadašnjim pregovorima postignut je napredak u nekoliko područja, ali ostaje i dalje neriješeno pitanje irske granice i okvira za buduće odnose.

EU po svaku cijenu želi izbjeći ponovnu uspostavu granice na irskom otoku, što je teško izvedivo s obzirom na britansku namjeru da napusti jedinstveno tržište i carinsku uniju.

Drugo neriješeno pitanje je ono koje se odnosi na buduće odnose. Velika Britanija bi htjela zadržati slobodnu trgovinu robom, ali bez ostalih sloboda koje čine jedinstveno europsko tržište.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara