KORONAVIRUS

Srpski krizni stožer predložio da se od prekosutra u zemlju može bez testiranja

Srpski krizni stožer predložio da se od prekosutra u zemlju može bez testiranja
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL

KRIZNI stožer preporučio je srpskoj vladi da strancima i državljanima Srbije od petka 22. svibnja dopusti prelazak granice bez neophodnog negativnog PCR testa na koronavirus i bez posebnih dozvola, priopćeno je u Beogradu.

Poslije današnje sjednice Kriznog stožera vladi Srbije preporučena je odluka kojom bi svim osobama koje ulaze na teritorij Srbije bio dopušten slobodan prijelaz preko granice, pri čemu bi im bili uručeni zdravstveno upozorenje da ulaze na teritorij na kojem je koronavirus i dalje aktivan te preporuke preventivnih mjera za sprječavanje infekcije, priopćio je Krizni stožer poslije današnje sjednice.

Ovu bi preporuku, kako je priopćeno, vlada Srbije trebala potvrditi na sjednici prekosutra.

Prema važećim mjerama, za ulazak u Srbiju svim osobama, bez izuzetka, neophodan je negativan PCR test ne stariji od 72 sata, a za strance i posebna dozvola iz diplomatsko-konzularnih predstavništava Srbije u zemljama iz kojih stranci dolaze.

Za PCR testove na koronavirus na osobni zahtjev građana Srbije i stranih državljana cijena je 6000 dinara, to jest 50 eura, u svim referentnim laboratorijima na teritoriju cijele Srbije, a za studente i maloljetne testiranje je besplatno.

Neće kažnjavati zbog nenošenja maski

Krizni stožer je, "imajući u vidu trenutnu epidemiološku situaciju", odlučio da se pojedine zdravstvene ustanove "koje su bile određene za covid-bolnice, postupno vraćaju u uobičajen proces rada".

U tim će ustanovama svi djelatnici prethodno biti testirani na koronavirus, a mogu početi raditi tek poslije negativnog testa.

Krizni stožer naglasio je u priopćenju da nikad dosad nije preporučio kazne za nenošenje maski na otvorenom prostoru i da uvođenje takvih mjera "nije u planu".

U posljednja 24 sata u Srbiji su od koronavirusa preminule još tri osobe, što je dosad ukupno 234 žrtve, a od testiranih 5298 osoba koronavirus je potvrđen kod 34, priopćilo je ranije u utorak srpsko ministarstvo zdravlja.

Od početka epidemije covida-19 u Srbiji je registrirano 10.733 zaraženih, a uz 234 žrtve postotak smrtnosti je 2,18 posto. Dosad se oporavilo 4904 oboljelih, na bolničkom liječenju trenutačno je 808 pacijenata, od kojih je 15 na respiratorima.

Do 15 sati 19. svibnja u Srbiji su testirane ukupno 190.683 osobe. Izvanredno stanje zbog pandemije uvedeno je u Srbiji 15. ožujka, a ukinuto 8. svibnja.

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom za koronavirus instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: koronavirus

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara