Stephen Hawking u svojoj zadnjoj knjizi: Bog ne postoji

Stephen Hawking u svojoj zadnjoj knjizi: Bog ne postoji
Foto: 123rf

U UTORAK je objavljena posljednja knjiga slavnog fizičara Stephena Hawkinga, koji je preminuo u ožujku ove godine.

Kako javlja CNN, knjigu pod naslovom "Kratki odgovori na velika pitanja" dovršila je Hawkingova obitelj nakon smrti slavnog znanstvenika te ona donosi odgovore na pitanja koja je Hawking najčešće dobivao tijekom svog života.

Jedno od tih pitanja se, naravno, odnosi i na postojanje boga. 

"Ne postoji bog. Nitko ne upravlja svemirom. Stoljećima se vjerovalo da ljudi s invaliditetom, poput mene, tako žive zbog božjeg prokletstva. Ja preferiram objašnjenje da sve može biti objašnjeno na drugi način, uz pomoć prirodnih zakona", piše Hawking u svojoj posljednjoj knjizi.

Hawking je, podsjetimo, veći dio svog života patio od ALS-a, neurodegenerativnog poremećaja poznatijeg kao i Gehrigova bolest. Umro je radeći na knjizi koja je objavljena jučer.

"Ne možemo isključiti putovanje kroz vrijeme"

Slavni znanstvenik je u više navrata tijekom svog života pisao i objašnjavao zbog čega ne vjeruje u boga, a u njegovoj knjizi ima i zanimljivih odgovora na "veća pitanja" od onoga na ono postoji li bog ili ne. Tako je, između ostalog, otkrio kako vjeruje da izvan Zemlje postoji inteligentni život.

"Negdje postoje oblici inteligentnog života. Prije nego što pokušamo komunicirati s njima, trebali bismo se još razviti", piše Hawking u svojoj posljednjoj knjizi.

Znanstvenik je ostavio otvorenom i mogućnost putovanja kroz vrijeme.

"Putovanje natrag kroz vrijeme, u skladu s našim trenutnim razumijevanjem, ne može biti isključeno", napisao je Hawking, koji je predvidio da ćemo "u sljedećih stotinu godina biti u stanju putovati bilo gdje u Sunčevom sustavu", napisao je Hawking.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara