Stiže opasna fronta: Obilne kiše, snijeg i poplave. AccuWeather izdao upozorenje

Stiže opasna fronta: Obilne kiše, snijeg i poplave. AccuWeather izdao upozorenje
Foto: Klix.ba, Accuweather

DANAS diljem zemlje stiže razvoj sredozemne ciklone uz istovremeno jačanje anticiklonalnog bloka iznad Velike Britanije. Takva sinoptička situacija će u našim krajevima uzrokovati novi prodor hladnog zraka sa sjevera kontinenta.

Promjena će biti toliko izražena da se na nju u posebnoj objavi osvrnuo i američki AccuWeather.

Američki meteorolozi pišu o velikoj proljetnoj oluji koja će u nedjelju i ponedjeljak zahvatiti dijelove Italije i Balkana. Obilni pljuskovi uz mogućnost lokalnih poplava bit će najveća prijetnja, a štetu može pričiniti i olujni vjetar, prenosi Istramet.

Najveća mogućnost pojave poplava postojat će na istočnoj obali Italije i na zapadnim obroncima Dinarida, izjavio je meteorolog Tyler Roys. Također, postoji mogućnost aktiviranja klizišta na tom području. Prema njegovim riječima, ovakav tip ciklone češći je u zimskom dijelu godine i tijekom ranog proljeća te je vrlo neuobičajen za svibanj.

>> Slobodno nam šaljite svoje fotografije i snimke nevremena na desk@index.hr ili u inbox

Ekstremne količine oborina se predviđaju u dijelovima Balkana. U samo jednom 24-satnom terminu lokalno bi moglo pasti 150 mm kiše, a ponegdje čak i više. 

Nakon zahladnjenja u višem gorju valja očekivati i snijeg, dok će se temperature zraka sniziti za više od 10 °C ispod uobičajenih vrijednosti za doba godine. 

Što se tiče dugoročnih tendencija vremena, čini se kako će nas promjenjivo vrijeme pratiti do daljnjega, odnosno barem još 10-ak dana.

Niz upozorenja Meteoalarma

Meteoalarm je za danas i sutra za područje cijele Hrvatske izdao niz upozorenja, većinom narančastih i žutih.

Na kopnu je izdano narančasto upozorenje zbog jakog sjevernog i sjeveroistočnog vjetra. Očekuju se i orkanski udari. Izdano je i upozorenje zbog obilne kiše.

Za obalu su također na snazi narančasta upozorenja zbog jakog i orkanskog vjetra te obilne kiše. Za Velebitski kanal na snazi je crveno upozorenje zbog orkanskih udara bure.

Prvo pogoršanje na Jadranu

U mnogim će krajevima tijekom nedjelje i ponedjeljka pasti i obilnija kiša, često u obliku pljuskova praćenih grmljavinom, u nedjelju osobito na Jadranu i u područjima uz njega, kasnije i u sjevernijim krajevima. Ponegdje je moguće i olujno nevrijeme i tuča, a u gorju, posebice višem, od ponedjeljka prijepodne do vjerojatno srijede ujutro i snijeg, piše u prognozi Zoran Vakula za HRT.

Osim često obilnije kiše, nevolje će mnogima prouzročiti i vjetar - u unutrašnjosti povremeno jak, na udare i olujan sjeverni i sjeveroistočni, a na Jadranu u početku još jače jugo, zatim i bura - od nedjeljnog prijepodneva najprije na sjevernom dijelu, zatim i južnije. Podno Velebita će vjerojatno biti i orkanskim udara, napose od nedjelje navečer do utorka ujutro.

Kombinacija kiše i juga u nedjelju može prouzročiti i poplavljivanje nekih riva. 

U unutrašnjosti pak sljedećih dana valja računati na porast vodostaja, budući da je zemlja već dosta natopljena od kiša tijekom travnja i dosadašnjeg dijela svibnja, u kojem je već ponegdje nadmašena prosječna količina oborine za cijeli svibanj, kao primjerice u Osijeku, Sisku, Pazinu, Poreču, Zadru, Komiži i Dubrovniku. Štoviše, do srijede će se u nekim mjestima vjerojatno približiti i rekordnim mjesečnim vrijednostima, a ponegdje ih možda i nadmašiti, pri čemu su mogući i novi svibanjski rekordi u dnevnim količinama oborine.

Upozorenje Severe Weather Europea

O dolasku mase hladnog zraka koji se odvojio od polarnog i krenuo prema jugoistočnoj Europi, uključujući i Balkan te Mediteran, javio je i centar Severe Weather Europe na svojoj mrežnoj stranici.

U najvišem gorju snijega bi moglo pasti i 15-ak centimetara, no u ostalim krajevima on se neće zadržati jer će padati zajedno s kišom. Možda bi ga nekoliko centimetara moglo napadati na Plitvicama i u području Delnica, kažu dežurni prognostičari DHMZ-a.

Kiša će se nastaviti i u srijedu i u četvrtak, ali u značajno manjim količinama. Ipak, budući da će tlo biti natopljeno, i one bi mogle uzrokovati probleme jer će sva voda odlaziti u vodotoke. Zbog toga će se visoki vodostaji nastaviti i u drugoj polovici tjedna.

Temperature zraka bit će ponovno značajno niže. U ponedjeljak, utorak i srijedu najviše dnevne u unutrašnjosti će se kretati od oko 10 do 12 Celzijevih stupnjeva, što znači da će biti 10-ak stupnjeva niže od uobičajenog prosjeka za ovo doba godine koji je oko 20 stupnjeva.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara