Što ako se virus vrati tijekom jeseni ili zime? Šefica kriznog stožera: Moguće je

Što ako se virus vrati tijekom jeseni ili zime? Šefica kriznog stožera: Moguće je
Foto: Nova TV

HRVATSKA je danas zabilježila najveći rast oboljelih od koronavirusa – 96 novih slučajeva. Načelnica stožera doktorica Maja Grba Bujević građanima je nakon novog skoka broja oboljelih poručila - ostanite doma. 

'Sad smo doživjeli ovaj skok, imali smo već jedan pa se to stabiliziralo. Govorili smo svima da ostanu doma i nakon ovog sad skoka moja poruka svima je – ostanite doma'', poručuje Grba Bujević u razgovoru za Dnevnik Nove TV.

Načelnica Stožera kaže da hrvatski zdravstveni sustav ''u ovom trenutku može odgovoriti na izazov, koliko god on bio velik''.

Objasnila je da sve zarazne bolesti zahvaćaju sve dobne skupine, no kada je riječ o djeci zaraženoj koronavirusom, Grba Bujević kaže da zasad nema dovoljno epidemioloških podataka o prethodnom zdravstvenom stanju oboljele djece.

''I ona nažalost obolijevaju i od malignih bolesti i mogu biti imunokompromitirani. Nemamo još dovoljno podataka da bi mogli sa sigurnošću reći zašto je zahvatilo djecu. Pretpostavljamo da je to zato što su i ona bila bolesna, kao i stariji ljudi, i da je virus bio samo dodatak njihovu zdravstvenu stanju'', rekla je.

Što ako se virus vrati tijekom jeseni ili zime?

Na pitanje kakav bi scenarij mogao uslijediti ako se virus ponovno vrati tijekom jeseni ili zime, Grba Bujević kaže da je to moguće, ali da će tada postojati više znanja o ovom virusu.

''Moći ćemo neke stvari predvidjeti drugačije i svakako znati više. Ako se bude to dogodilo na jesen, svaki dan ćemo se pripremati'', rekla je.

''Nadamo se da se to neće dogoditi'', zaključila je Maja Grba Bujević.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara