Što je gore za Kolindu - Radeljić koji laže ili koji govori istinu?

Što je gore za Kolindu - Radeljić koji laže ili koji govori istinu?
Foto: Pixsell/Zarko Basic/Sanjin Strukic

“ODLUKU o mom razrješenju priopćio mi je 5. 12. 2018. u kafiću “Torte i to”, Grahorova 5, u Zagrebu, šef kabineta ravnatelja SOA-e, Davor Franić. Taj dan (srijeda) bio sam u Sisku s Predsjednicom Republike u sklopu izmještenog ureda. Franić me nazvao oko 13 sati sa zamolbom da se hitno sastanemo nakon što se vratim iz Siska. Sastali smo se u 18 sati. Odmah na početku razgovora rekao mi je da je od ravnatelja SOA-e Daniela Markića dobio zadatak da obavi sa mnom razgovor, a da je Markić taj zadatak dobio od Predsjednice Republike. Priopćio mi je da Predsjednica ide u rekonstrukciju ureda i da ja neću više biti njezin savjetnik.

Rekao mi je da mu je jako neugodno što je on dobio tu zadaću, ali da je mora izvršiti. U daljnjem tijeku razgovora posebno je naglasio kako mi mora dati do znanja da će, citiram: “Služba u svakom pogledu štiti Predsjednicu od mog mogućeg negativnog djelovanja nakon što odem iz Ureda i da je spreman, ako dobije takav zadatak, i autom se zabiti u mene”. Zatečen time što čujem uzeo sam pred njim telefon i nazvao Predsjednicu. Najprije se nije javila, ali je nazvala koju minutu kasnije. Prepričao sam joj razgovor s Franićem. Prvo je šutjela koju sekundu, a onda mi je rekla da ne zna o čemu je riječ i da će odmah nazvati njegovog šefa Markića. Franić se na to samo nasmijao i rekao da, ako je tako, ostanemo još neko vrijeme, pa ćemo vidjeti hoće li ga njegov šef Markić nazvati nakon poziva Predsjednice i citiram: “opozvati zadatak”. Markić ga nije nazvao i mi smo se razišli.”

Iskusni fikser Mate Radeljić

Ovako glasi ključni dio priopćenja Mate Radeljića, smijenjenog savjetnika predsjednice RH za unutarnju politiku koje je dotični dostavio medijima prije tri dana. Radeljić je bio Kolindin savjetnik za unutarnju politiku skoro četiri godine, a u to se vrijeme rijetko kad pojavljivao u medijima, a kamoli slao priopćenja u svoje ime. Iskusni politički fikser Radeljić - koji je u području u kojem se presijecaju mediji, politika, tajne službe i tajkuni plivao još od kraja 1990-ih kada je važio za obećavajući kadar Miljenka Manjkasa - pažljivo je njegovao svoju poziciju svemoćne sive eminencije Pantovčaka, čovjeka koji orkestrira ključne Kolindine poteze i njena je glavna veza s ekstremno desnom glasačkom bazom i medijima, ali je ipak neočekivano što se njegova smjena pretvorila u vjerojatno najveći obavještajno-politički skandal ove godine, s tendencijom da obilježi i sljedeću.

Naime, Radeljić tvrdi da mu je visokopozicionirani agent tajne služe po nalogu predsjednice države prijetio smrću i na druge načine, te da je predsjednica angažirala tajnu službu, nad kojom ima i ustavne ovlasti, da joj sređuje kadrovske probleme u Uredu predsjednice. Pokaže li se da Radeljić govori istinu i da je SOA po nalogu predsjednice doista prijetila njenom sada bivšem savjetniku ili se pak pokaže da je Radeljić sve izmislio - rezultat za Kolindu Grabar-Kitarović može samo biti poražavajući.

SOA nije demantirala Radeljićeve optužbe

Imamo, dakle, predsjednicu Republike koja je ili zloupotrebljavala tajne službe, ili predsjednicu Republike koja je četiri godine za najbližeg savjetnika držala jednog ordinarnog spletkaroša i lažljivca. Svaka od te dvije situacije diskvalificira Kolindu od obavljanja njene trenutne funkcije, na koju po svemu sudeći želi na sljedećim predsjedničkim izborima biti reizabrana. Kolinda Grabar-Kitarović nakon ove afere u normalnoj državi jednostavno ne bi mogla ostati predsjednica niti bi je itko birao za tu poziciju u drugom mandatu.

Znakovito je kako je dosad SOA reagirala na optužbe koje je iznio Radeljić.

U priopćenju koje su, istu večer kao i Radeljićevo, objavili mediji navodi se da "SOA svoje zadaće obavlja u skladu s Ustavom Republike Hrvatske, pripadajućim zakonima, kao i godišnjim smjernicama za rad sigurnosno-obavještajnih agencija koje donosi Vijeće za nacionalnu sigurnost. O svim relevantnim saznanjima SOA izvješćuje državni vrh. Osim zaštite ustavnog poretka, jedna od zadaća SOA-e je i zaštita sigurnosti državnih tijela te protuobavještajna zaštita najviših institucija Republike Hrvatske. SOA ove zadaće provodi kontinuirano i profesionalno te će ih i nadalje odgovorno obavljati”.

Može se primijetiti da u priopćenju SOA-e nije izrijekom demantirana Radeljićeva tvrdnja o prijetnji zabijanjem autom, kao uostalom ni cijeli opisani susret u slastičarnici Torte i to.

Potrebna istraga rada SOA-e

Unatoč dodatnim upitima medija iz SOA-e i dalje nije došao demanti Radeljićevih optužbi, ali je stigao drugi odgovor u kojemu se kaže da SOA "iz zakonskih i sigurnosnih razloga ne komentira aktivnosti iz svoje nadležnosti niti medijske napise o svom radu".

"Možemo vas izvijestiti da SOA svoje zadaće obavlja zakonito, profesionalno i odgovorno. Jedna od zadaća za koju je SOA zakonom ovlaštena i koju kontinuirano obavlja jest i zaštita sigurnosti državnih tijela i protuobavještajna zaštita najviših državnih institucija Republike Hrvatske, a koje će SOA i nadalje obavljati", stoji u odgovoru. “Zakonitost rada SOA-e, uz unutarnji nadzor, stalno je podložna nekom od tri vrste vanjskog nadzora: stručnom, parlamentarnom i građanskom", zaključila je SOA.

U svakom slučaju, ovaj slučaj definitivno zahtijeva nadzor rada SOA-e, jer se mora izvan svake sumnje raščistiti to je li ova tajna služba prijetila savjetniku predsjednice ili nije.

Dok SOA nije bila raspoložena za velike priče o Radeljićevoj smjeni i optužbama, te skandalu koji se iz toga izrodio, to se ne može reći za predsjednicu, premijera Andreja Plenkovića i predsjednika sabora Gordana Jandrokovića Njonju, koji i inače funkcionira kao Plenkovićev trbuhozborac.

Kolinda napala Radeljića

Prva reakcija iz Ureda predsjednice na Radeljićevu priču došla je u offu, od izvora iz Ureda predsjednice poručeno je medijima kako na Pantovčaku "žale što je Radeljić na ovakav način dezavuirao sebe i funkciju koju je obnašao".

Kolinda je pak u dogovorenom intervjuu za HRT, za koji je znala da je neće pitati teška pitanja, sve pokušala spinovati, komentirajući razrješenje Mate Radeljića s mjesta savjetnika za unutarnju politiku, kako svako vrijeme traži neke nove ideje i rješenja, te je odlučila ući u novu godinu "na krilima pozitivnih inicijativa iz prošle godine, poput demografije ili brendiranja", stoga je imenovala Mirjanu Hrgu savjetnicom za strateške politike, odnose s vladom i saborom.

"Želim postići sinergiju između unutarnje i vanjske politike, dijelom naravno i nacionalne sigurnosti i želim ovu godinu obilježiti pozitivnim inicijativama kojima ću pomagati Vladi RH i Hrvatskom saboru u suočavanju s problemima s kojima se suočava hrvatsko društvo i nuđenju rješenja", rekla je Kolinda u razgovoru za središnji Dnevnik HRT-a.

Je li bilo pokušaja rušenja premijera Plenkovića?

Odgovarajući na pitanje kolika je umiješanost njezinih savjetnika u Aferi SMS, s obzirom na to da je nakon što je izbila ostavku dao i njezin savjetnik za obranu i nacionalnu sigurnost Vlado Galić, istaknula je kako tu aferu trebaju istražiti institucije, a bilo bi "nekorektno govoriti o savjetnicima u njihovo ime."

Na upit jesu li njezini savjetnici rušili premijera i pripremali njoj teren za preuzimanje HDZ-a, Grabar-Kitarović je kategorički odbacila takvu mogućnost, a opovrgnula je i tvrdnje da se rješava savjetnika kako bi bez tereta ušla u bitku za drugi mandat i dobila potporu HDZ-a.

"Moje savjetnike nikada nitko nije određivao, niti je tražio njihovu smjenu, pa se ni premijer Plenković nije miješao u moju kadrovsku politiku, kao što se ja ne bih miješala u njegovu", dodala je. Podsjetila je da je u prošle četiri godine iz njezina Ureda otišlo nekoliko ljudi. "Neki su tražili šansu negdje druge, potičem svake ambicije i nastojim svakome pomoći u ostvarenju ambicija, poslovnih i životnih."

Na konstataciju novinarke da će neki ipak kazati da je jedan od njezinih najbližih suradnika bio Mate Radeljić, ustvrdila je kako su joj "svi savjetnici bliski i jednako važni."

Te fraze su bile u upotrebi u petak, kada je tek pukao skandal s Radeljićem, no već u subotu su s Pantovčaka došle oštrije riječi, jer se izgleda shvatilo o skandalu kakvih je razmjera riječ, o skandalu koji može zauvijek pokopati političku karijeru Kolinde Grabar-Kitarović.

Oštriji ton s Pantovčaka

"Ured predsjednice najoštrije odbacuje zlonamjerne tvrdnje da je na bilo koga ikada vršen pritisak bilo izravno ili neizravno da podnese ostavku", stoji u subotnjem priopćenju s Pantovčaka.

"U praksi je dovoljan samo jedan potpis za smjenu ili postavljanje dužnosnika u Uredu, pa su tim više apsurdne i neistinite tvrdnje da je pri tom bilo potrebno na neprimjeren način uključivati bilo koju treću stranu", navodi se u priopćenju s Pantovčaka.

"Predsjednica Republike svoje suradnike bira u skladu s postavljenim ciljevima politike koju zastupa i u vjeri da će svoju zadaću obavljati profesionalno i časno, za vrijeme i nakon prestanka vršenja dužnosti na koju su imenovani. Predsjednica, isto tako, očekuje od svih nadležnih službi da u potpunosti rade sukladno propisima, zakonima i smjernicama o njihovom radu, te u skladu s profesionalnim standardima", zaključuje se u priopćenju iz Ureda predsjednice.

Kolinda je u ovom priopćenju optužila svojeg donedavnog savjetnika za unutarnju politiku da širi laži i spletkari, za što Radeljića optužuju i oni iz vrha HDZ-a koji su ga vidjeli kao osobu koja izaziva sukobe predsjednice i vlade. 

Njonjo Kolindu prikazao kao lutku na koncu i napao ekstremno desne medije

"Neprimjereno je i neobično da jedan od savjetnika predsjednice dovodi u pitanje njenu odluku da ga razriješi. Ponašao se kao dužnosnik s izbornim legitimitetom, a imenovala ga je  predsjednica. Njezino je pravo imenovati i razriješiti", rekao je Jandroković.

Dodao je i kako je dosad neviđen fenomen da se pozicija predsjednice uvjetuje ostankom jednog savjetnika. To, ističe Jandroković, ide kroz određene medije koji su i do sada bili glavni zagovaratelji distanciranja predsjednice od vlade pa i HDZ-a.

"Iz svih medijskih napisa vidljivo je da je navedeni savjetnik bio taj koji je poticao sukob između predsjednika vlade, vlade i predsjednice države. Sada postaje potpuno jasno da sukob nije inicirala vlada niti HDZ, nego da je to bila jedna osmišljena politika koja je željela izazvati stalne sukobe i napetosti između predsjednice i vlade, odnosno premijera", kazao je Njonjo, očito ciljajući i na povezanost Radeljića i Velimira Bujaneca, TV voditelja i neonacista koji je pomogao u medijskom lansiranju Kolindine predsjedničke kampanje. 

Bujica posvećena tome zašto Kolinda ne smije smijeniti Radeljića

Zanimljivo je da je Bujanec dva dana prije Radeljićeve smjene i njegovih izjava o prijetnjama SOA-e posvetio Bujicu tome da se zgraža nad time što se Kolinda usudila maknuti Radeljića, kojega je opisao kao ključnu osobu u uklanjanja Titove biste s Pantovčaka. U toj se Bujici Kolindu skoro pa optuživalo za izdaju svojih glasača te da je pristala biti uz Plenkovićevu “antisuverenističku” politiku.

Predsjednica se zbog Radeljićeve smjene očito našla na udaru svojih dojučerašnjih sponzora, pa je i s njene strane uslijedila u nedjelju - dva dana od Radeljićeva eksplozivnog priopćenja - oštrija reakcija.

Kolinda o "paraobavještajnim konstrukcijama"

U božićnom intervjuu Večernjem listu predsjednica je rekla da nikad u njezinom Uredu nije ni na koga vršen pritisak izravno ili neizravno, čime je još jednom odbacila Radeljićeve tvrdnje da je SOA upletena u njegovo razrješenje. Ponovila je kako su sasvim apsurdne i neistinite tvrdnje da je pritom bilo potrebno na neprimjeren način uključivati treću stranu jer je za bilo kakvu smjenu dovoljan samo jedan potpis. 

"Žao mi je da je Radeljić odlučio otići na takav način, no to je njegov izbor", rekla je predsjednica dodavši da od njega nikada nije tražena ostavka. O njegovu odlasku, rekla je, razgovarali su nekoliko puta, pri čemu mu je ponudila podršku jer prema svojim suradnicima nastoji uvijek biti maksimalno korektna.

Kolinda je, dakle, demantirala da je SOA igrala ikakvu ulogu u Radeljićevom odlasku, te je sada posve jasno - ili laže bivši predsjedničin savjetnik, ili laže predsjednica, oboje ne mogu govoriti istinu.

"Imam svoje razloge i plan rada za posljednju godinu mandata te ni 'čaršija' niti bilo tko drugi ne može sudjelovati u smjenjivanju i imenovanju mojih savjetnika", rekla je Kolinda upitana ide li na pomirenje s Plenkovićem i HDZ-om koji "ne mogu smisliti Radeljića". 

Kategorički je odbacila tvrdnje o uključenosti u pripremanje "državnog udara", odnosno micanje aktualnog premijera. "Takvo mi što ne pada na pamet. Nisam osoba koja bi koristila obavještajnu ili paraobavještajnu zajednicu za poslove koji bi bili usmjereni protiv ikoga, a kamoli protiv predsjednika vlade", izjavila je.

Za optužbu o rušenju premijera rekla je da je vrlo ozbiljna zbog čega je morala reagirati na te paraobavještajne konstrukcije jer se počela, kako tvrdi, stvarati opasna klima na koju nadležne državne institucije nisu reagirale. 

Plenković podržao rad SOA-e

Na stranu SOA-e je očekivano stao premijer Plenković, izjavivši u božićnom intervjuu Jutarnjem listu, vezano za slučaj razriješenog savjetnika predsjednice Republike Mate Radeljića, da SOA svoj posao obavlja profesionalno i zakonito te da je razrješenje savjetnika predsjednice u njezinoj nadležnosti. Za smjenu Radeljića, koji tvrdi da je SOA upletena u njegovo razrješenje, Plenković je rekao da je saznao iz objave u medijima i da mu predsjednica na nedavnoj sjednici Vijeća za nacionalnu sigurnost nije rekla da mijenja suradnike.

Odjednom su se tako Kolinda, Plenković, Njonjo i SOA našli na istoj strani, tvrdeći da SOA nije učinila ništa loše (iako nije jasno je li učinila ono za što je Radeljić optužuje) i da Radeljić laže. 

Hrvatski Watergate?

Ako Radeljić doista laže, to znači da imamo predsjednicu koja očito nema osnovne liderske kvalitete za vođenje države jer je uza sebe četiri godina imala čovjeka koji je toliki neodgovorni lažljivac da je izmislio cijelu aferu u koju je upetljana i tajna služba samo zato što ga je Kolinda odlučila smijeniti. Imamo predsjednicu kojom se može manipulirati kao da je nečija lutka na koncu. Ako pak u onome što Radeljić govori ima istine - a da bismo to utvrdili neće biti dovoljno vjerovati na riječ SOA-i, Plenkoviću i Kolindi - onda se nalazimo usred hrvatskog Watergatea, nevjerojatnog obavještajno-političkog skandala koji uključuje sve važne aktere hrvatskog državnog vrha. Onda smo u skandalu koji je u rangu najgorih zloupotreba tajnih službi iz vremena vladavine Franje Tuđmana, kada su agenti prisluškivali novinare, vrbovali političke protivnike da prijeđu na stranu HDZ-a itd. 

Još više zabrinjava što SOA za takvo ponašanje ima podršku i predsjednice i premijera, koji se sad oboje upinju dokazati da je tajna služba sve činila kako treba, iako zapravo nitko ne reagira na konkretnu Radeljićevu optužbu.

SOA ne bi bez naloga ili po nalogu predsjednice trebala smjenjivati savjetnike u Uredu predsjednice, tajni agenti ne bi trebali prijetiti predsjedničinom savjetniku, a niti bi njegov posao trebao biti organiziranje mekog državnog udara koji bi rezultirao Plenkovićevom smjenom i instaliranjem Kolinde na čelu vlade, a Radeljića na poziciju ministra unutarnjih poslova. To je pak drugi narativ koji se iz izvora bliskih vladi plasira u medije, narativ koji je također fatalan za Kolindu.

Ako je doista istina da je Radeljić spletkario i planirao kako Kolindu postaviti za premijerku, onda je to mogao raditi samo sa znanjem ili bez znanja predsjednice. Ako je to radio sa znanjem i barem prešutnim odobravanjem Kolinde, onda imamo posla s predsjednicom koja po Ustavu ima zadatak “brinuti se za redovito i usklađeno djelovanje te za stabilnost državne vlasti”, a istovremeno radi na destabilizaciji vlade jer želi vidjeti sebe na njenom čelu. Ako je Radeljić pripremao meki državni udar bez znanja predsjednice, a s pozicije njezina savjetnika, onda imamo posla s predsjednicom koja ne zna ni što joj savjetnici na Pantovčaku rade, pa kako može uopće voditi državu?

Afera SMS i HDZ-ovo paraobavještajno podzemlje

Cijeli skandal oko Radeljića i SOA-e pak dolazi nakon ostavke predsjedničina savjetnika za nacionalnu sigurnost Vlade Galića, koji je pak upetljan u aferu SMS i povezan s Mamićevim falsifikatorom Franjom Vargom. Vargu je da mu slijedi hapšenje upozorio Blaž Curić, inače kum Milijana Vase Brkića, koji je odigrao ključnu ulogu u Kolindinoj izbornoj pobjedi i kojega se smatra pokroviteljem Galićevog imenovanja na Pantovčak. Varga je pak otkrio da se sastajao i s bivšim predsjednikom HDZ-a Tomislavom Karamarkom, koji je o svemu dao i iskaz USKOK-u. Vaso Brkić je pak ključni unutarstranački protivnik Plenkoviću u HDZ-u, te se pokretanje afere SMS djelomice i tumači kao politička demontaža Vase.

U tom svjetlu gledano, afera oko Radeljićeve smjene i njegovih optužbi na račun SOA-e je kulminacija jednog dužeg političko-(para)obavještajnog obračuna u redovima HDZ-a i toj stranci bliskih ljudi, potencijalno pucanje gnojnog čira nakon kojega nitko od uključenih  - SOA, Plenković, Kolinda, Radeljić, HDZ, itd. - ne može ostati čist. Stoga ne čudi što Plenković danas izjavljuje da "ne treba od muhe praviti slona", te tako signalizirati da je ovoj aferi došao kraj i prije nego je imalo raščišćena. Radeljić pak kaže da su priče o njemu kao Kolindinom ministru policije "fake news", ali se ni on detaljnije ne oglašava mimo svojeg eksplozivnog priopćenja. Iskreni zviždač koji želi razotkriti zloupotrebu tajnih službi bio bio spremniji odgovoriti na pitanja novinara.

Najmanje čista od svih ipak je predsjednica Grabar-Kitarović, koja nakon svih do sada u javnosti poznatih informacija može birati samo jednu od tri loše opcije: Ili je 1. angažirala SOA-u da joj vodi kadrovsku politiku i prijeti savjetnicima koji su joj postali problem ili je 2. lutka na koncu pametnijih spletkaroša kojima je dopustila da se iz njenog Ureda organiziraju prevrat vlasti u državi ili 3. točno i jedno i drugo.
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara