Što je sve otkrilo Muellerovo izvješće o Trumpu?

Što je sve otkrilo Muellerovo izvješće o Trumpu?
Foto: EPA

OD POČETKA Trumpovog mandata se njega i njegov tim optužuje za dosluh s Rusima u predsjedničkoj kampanji.

>>Kako je Trump reagirao na Muellerovu istragu: "S**ban sam. Ovo je moj kraj"

Upravo zato je pokrenuta istraga koju je vodio posebni istražitelj Robert Mueller. U četvrtak popodne su objavljeni rezultati Muellerove istrage.

Tijekom cijelog dana smo pratili reakcije koje su pristizale na izvješće koje možete čitati na ovom linku.

Kako je sve počelo? 

Američke obavještajne službe su smatrale da je Rusija pokušala utjecati na izbore u SAD-u i to u korist Trumpa. Stoga je Mueller istraživao je li Trump ili netko iz njegove kampanje surađivao s Rusima kako bi doveli Trumpa na predsjedničko mjesto. 

Mueller je u izvješću nakon dvije godine istrage zaključio kako nema dokaza da je Trump ili netko iz njegove kampanje bio u dosluhu s Rusima. 

Ipak, u izvješću koje se proteže na 448 stranica Mueller je zaključio kako su u Trumpovom timu znali da će imati koristi od Rusa. 

Optužbe za opstruiranje pravde

No to nije sve što je Mueller istraživao. Bavio se u istrazi i s deset situacija u kojima je Trump bio optužen da je ometao pravdu. 

Mueller u izvješću nije mogao zaključiti radi li se u tim situacijama uistinu o nečem što bi se trebalo i moglo kazneno goniti. Kazao je da je opstrukcija bilo, ali nema dovoljno dokaza da se radi o kaznenim djelima.

Muellerovo izvješće, odnosno rezultate istrage, predstavio je glavni državni odvjetnik William Barr na konferenciji za medije. 

Barr je na konferenciji branio Trumpa koji ga je na trenutnu funkciju i imenovao. Važno je napomenuti kako Muellerovo izvješće ima 448 stranica. Objavljena je njegova skraćena verzija, u kojoj nisu dostupne sve informacije. Dio njih je zatamnjen zbog, kako je Barr rekao, zaštite osjetljivih podataka. 

Mueller je zaključio i kako su Trumpovi pisani odgovori koje je poslao nedovoljni, ali se odlučio da neće ispitivati Trumpa jer bi to previše produljilo istragu.

Kongres zatražio da Mueller svjedoči

Kongres je zatražio da Mueller svjedoči pred njegovim odborom.

Poručili su kako im Barrova objava nije dovoljna, posebno jer su veliki dijelovi izvješća zatamnjeni zbog, kako je Barr rekao, zaštite informacija. Neki od njih su Barra pozvali na ostavku rekavši kako ne može braniti i interese države i interese Trumpa.

Nancy Pelosi i predsjednik demokrata u Senatu su izdali zajedničku izjavu u kojoj su poručili kako postoje velike razlike između onoga što je na konferenciji za medije rekao državni odvjetnik William Barr i onoga što o opstrukciji kaže Muellerovo izvješće.

"Barr je zaključio da predsjednik nije opstruirao pravdu, dok Muellerovo izvješće to osporava", poručili su.

Muelleru je u međuvremenu već poslan poziv na svjedočenje pred Odborom Kongresa.

Što je izvješće otkrilo?

Izvješće je otkrilo kako je Trump pokušao obustaviti istragu koju je vodio Mueller, pa i srediti da ga se otpusti. Za vrijeme kampanje je pokušavao doći do mailova Hillary Clinton, a sve to je financirao brat ministrice u njegovoj vladi. 

Većina njegovih pokušaja opstrukcije pravde i vlasti ostala je samo na opstrukcijama jer njegovi suradnici nisu htjeli raditi to što je on tražio od njih, dijelom kako bi zaštitili njega, dijelom kako bi zaštitili sebe.

Mueller je u izvješću zaključio i kako Trumpovi pisani odgovori nisu dovoljno jasni, ali ga nije ispitivao usmeno jer je vjerovao da će to dodatno produljiti istragu. 

Izvješće javlja i kako je Trump svojim suradnicima u kampanji 2016. naredio da dođu do mailova Hillary Clinton. 

Nakon što je Trump javno tražio od Rusije da hakira mail Hillary Clinton u kampanji 2016. godine, i to na konferenciji za medije, Muellerovo izvješće pokazuje da je Trump nakon toga istu stvar tražio i od pojedinaca povezanih s njegovom kampanjom.

Pokazuje i kako su Rusi pet sati nakon Trumpovog poziva pokušali hakirati mail Hillary Clinton. Michael Flynn bio je dio Trumpove kampanje, a on je rekao istražiteljima kako je nakon Trumpovih opetovanih zahtjeva i on pokušao doći do mailova Hillary Clinton, i to preko svojih poznanika. 

Drže li vodu optužbe za dosluh s Rusima i za opstrukciju procesa?

Kada se radi o istrazi za suradnju s Rusima, Muellerovo izvješće pokazuje da su članovi njegove kampanje pokazali interes za WikiLeaksove objave mailova koje su Rusi ukrali demokratima kako bi naštetili Hillary Clinton. 

Izvješće zaključuje kako članovi Trumpove kampanje i Trump nisu bili u izravnom dosluhu s Rusima, ali su bili svjesni koristi koje mogu dobiti od djelovanja Rusije.

"Iako je istraga utvrdila da je ruska vlada smatrala da će se okoristiti od Trumpa na mjestu predsjednika i iako je radila na tome da osigura takav ishod i premda je Trumpova kampanja smatrala da bi se mogla okoristiti ukradenim i objavljenim informacijama od strane Rusa, istraga ipak nije utvrdila da su se članovi Trumpove kampanje urotili kako bi se koordinirali s ruskom vladom u aktivnostima miješanja u izbore u SAD-u", stoji u izvješću. 

Kada se radi o opstrukciji, Mueller nije uspio zaključiti da nije bilo nikakvih kaznenih djela.

"Istraga nije uspjela utvrditi da je predsjednik u potpunosti nevin za opstrukciju. Izvješće kaže da dokazi o predsjednikovim postupcima i namjerama predstavljaju teška pitanja što nas sprječava da zaključimo kako nije bilo nikakvog kaznenog djela."

"U isto vrijeme, da smo nakon temeljite istrage bili sigurni u činjenicu da predsjednik sigurno nije opstruirao procese, to bismo naveli. Ali činjenicama i primjenjivim pravnim standardima nismo uspjeli doći do takvog zaključka. 

U skladu s tim, iako ovo izvješće ne dolazi do zaključka da je predsjednik počinio zločin, u isto vrijeme ga i ne oslobađa optužbi", stoji u dijelu izvješća.

Izvješće je Kongresnicima dostavljeno na CD-ima.

Zašto su optužbe protiv Trumpa za opstrukciju jedinstvene?

BBC javlja kako izvješće tvrdi da su ove optužbe posebne iz tri razloga.

Istraživali su Trumpa jer mu njegov položaj daje jedinstven utjecaj na brojne procese, podređene službenike i na potencijalne svjedoke. Primjerice, kao u slučaju otkaza Comeyju.

Dokazi koji su prikupljeni istragom nisu utvrdili da je Trump bio u dosluhu s Rusima kada se radi o petljanju u izbore. Izvješće kaže i kako nedostatak dokaza utječe na analizu predsjednikove namjere i traži razmatranje njegovih motiva.

Predsjednikova postupanja prema svjedocima, predlaganje pomilovanja samog sebe te pokušaji potkopavanja istrage javnim putem također čine ovu istragu posebnom.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara