Što je zapravo "storm surge", najgora stvar koju Irma donosi na Floridu?

Što je zapravo "storm surge", najgora stvar koju Irma donosi na Floridu?

Foto: Getty Images

URAGAN Irma stigao je do SAD-a i svaki čas će svom silinom udariti na Floridu. Miami je evakuiran, milijuni ljudi su pobjegli, a ulice su sablasno prazne. Slično je i u drugim priobalnim gradovima.

>> HRVAT UŽIVO ZA INDEX IZ PRAZNOG MIAMIJA: "Struje još uvijek ima, rekli su da možda dolazi tornado"

>> UŽIVO Jedna osoba poginula u uraganu na Floridi, more se diglo 4,5 metra: "Pronađite sklonište odmah!"

No, osim vjetrova i obilnih kiša, glavnu opasnost zapravo predstavlja takozvani "storm surge".

Što je točno "storm surge" pitali smo meteorologinju Dunju Mazzocco Drvar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To je zapravo poplava. Ali ne klasična poplava kao kad padne puno kiše pa se izlije rijeka, već poplava koja je prije svega uvjetovana dizanjem mora. Nešto kao plima, plimni val. Možemo to tako nazvati da bude bliže našim ljudima", objašnjava Mazzocco Drvar.

"U principu je to slično onome što se u zadnje vrijeme pojavljuje i kod nas, ali, naravno, kod nas je to puno manjih razmjera. To su plimni valovi koje prouzrokuje naglo okretanje vjetra. Nedavno smo svjedočili jednom takvom na Hvaru. More se jednostavno nabija u neka određena mjesta koja su geografski predisponirana da se u njima to dogodi", objašnjava.

Cijeli ovaj uragan Irma je, laički rečeno, jedna velika ciklona, pa se sukladno tomu događa sve što prati ciklonu. Samo je sve ovo što se događa na Atlantiku višestruko veće i jače.

"Plime kod nas nastaju s prolaskom dubokih ciklona. Uragan zapravo možemo pojednostavljeno shvatiti kao jednu ogromnu i snažnu ciklonu. On je u fizikalnom smislu isto što i ciklona, samo je puno veći i puno jači", objašnjava Mazzocco Drvar.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara