Što li se, kvragu, događa sa stranicama Zagrebačkog holdinga?

Što li se, kvragu, događa sa stranicama Zagrebačkog holdinga?

ČUDNO se nešto zbiva na internetskim stranicama Zagrebačkog holdinga. Jučer ih je zagrebačko sveobuhvatno poduzeće iskoristilo da bi transparentno objavilo kako je nedavno pretučeni direktor Zagrebačkih cesta, Igor Rađenović, seksualni napasnik.

"Igor Rađenović osobno provodi mobing, pozivajući pojedinačno radnike te ih nagovara da cinkaju jedni druge, a ako poslije ne dođu s informacijama, prijeti im se otkazom ili premještanjem na druga radna mjesta. Dvjema radnicama je odvojeno prijetio otkazom jer ih je seksualno uznemiravao, a kad su one odbile fizički kontakt završile su prijetnjom otkazom", stoji u anonimnom pismu Upravi holdinga, čiji su dijelovi danas osvanuli u Novom listu, kao i ogorčena reakcija Rađenovića, kojega Holding "u potpunosti podržava".

Burnih devet mjeseci prošlo od pisma do danas

Bivši direktor Zagrebačkih cesta prozvan je za zlostavljanje u danima kada počinje suradnju sa Uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminala u istrazi o tom poduzeću. Pismo je poslano gradonačelniku Milanu Bandiću, kažu u Holdingu, poštom.

O razmjerima kriminala u ZG cestama još uvijek se ništa službeno ne zna, iako se u medijima piše o nalazima Nadzora zagrebačkog Kontrolnog ureda koji je u travnju 2008. godine utvrdio da je tvrtka utrošile na sumnjive poslove oko 150 milijuna kuna.

Dva mjeseca kasnije Rađenović je u "sačekuši" ispred svog doma pretučen. Još dva mjeseca kasnije, iz policijskih se izvora doznaje da je jedan od dvojice batinaša rekao policiji da je naručitelj - Slobodan Ljubičić Kikaš, šef Uprave Holdinga. Kikaš to opovrgava, kao i napise o 150 milijunskom kriminalu. Dva tjedna kasnije na stranicama Holdinga osvanulo je pismo o Rađenoviću kao zlostavljaču, a dan kasnije, danas, u medijima. Danas je isto to pismo palo u bezdan zajedno sa serverom službenih stranica zagrebačkog megapoduzeća, te se kasnije "vratilo" u javnost, ali "osakaćeno".

Ivanković: Ideja nije bila da se ocrni Rađenovića

"Javili su nam da nešto ne valja sa serverom i da sada rade na njemu. Ne bih htio špekulirati je li to imalo veze sa objavom pisma, greške na serveru se događaju svaki dan", kaže glasnogovornik Nenad Ivanković.

Naglašava kako "ideja nije bila da se ocrni Rađenovića, nego da se sve objavi što je vezano za taj slučaj, odnosno sve što je bilo na raspravi u Upravi, te je po inerciji objavljena i anonimna dojava.

Ako je ona povrijedila gospodina Rađenovića, lako se može skinuti", kazao nam je Ivanković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rađenović: Obavite i objavite reviziju

"Ma neka ostane, nije me briga, preživio sam ja puno neugodnije stvari. Ja jesam za to da se sve objavljuje, ali objaviti bezvezno pismo nakon devet mjeseci... Ne znam zašto su to objavili, zašto Bandić i Ljubičić bježe od novinara, ništa ne znam", kaže Igor Rađenović, dodajući da mu je već mučno od cijele priče. 

Da su mislili na to hoće li ga povrijediti objavom pisma, domeće, pitali bi ga o tome. Preporučuje Holdingu neka objavi službene dokumente, jer bi im rekao "svaka čast kad bi napravili reviziju i nju objavili na stranicama".

Nema tajni

Ni pola sata nakon našeg razgovora s Ivankovićem, server Holdinga je zaista proradio i stranice su ponovno bile dostupne. S njih nije skinuto anonimno pismo protiv Rađenovića, ali je "odrezano" kako se ne bi vidjele optužbe za seksualno napastovanje i mobbing. Doduše, danas kao ni jučer u gornjem lijevom kutu faksimila nema broja faksa s kojega je anonimno pismo poslano.

"Ma ne znam zašto je to izbrisano, to je pismo stiglo gradonačelniku poštom, pa je vjerojatno faksirano iz jednog ureda u drugi unutar Holdinga. Nije to nikakva tajna", kaže Ivanković. Dodaje da je predsjednik Uprave Holdinga nakon konzultacija odlučio skinuti veći dio pisma, te da je to sada sprovedeno u djelo.

Spomenimo na kraju da je Slobodan Ljubičić u ovom slučaju intervenirao iako se trenutno nalazi na godišnjem odmoru. Novinarima je danas Ljubičić kazao kako ne vjeruje u optužbe koje stoje u tom pismu, dok je Bandić prilikom obilaska ŠRC Svetice rekao da nije dovoljno informiran da bi to mogao komentirati te da nije upoznat kad je pismo stiglo u Holding i je li Uprava o tom raspravljala.

Ana Benačić
Foto: Novi list

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara