KORONAVIRUS U HRVATSKOJ

Što nas čeka u tjednima pred nama? Đikić i Stožer upozoravaju: Kreće kritična faza

Što nas čeka u tjednima pred nama? Đikić i Stožer upozoravaju: Kreće kritična faza
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

U HRVATSKOJ se u subotu stanje nešto popravilo u odnosu na petak koji je bio najgori dan dosad. 

Stožer je ujutro objavio podatak o 49 novozaraženih, a popodne o njih još 22. U jednom je danu tako 71 novi slučaj u Hrvatskoj što je znatno manje nego jučer. Ukupno je 657 zaraženih, a 49 osoba je izliječeno.

No unatoč dobrim brojkama kada je riječ o novim slučajevima zaraze, stigle su loše vijesti o još dvije preminule osobe. Riječ je o 92-godišnjoj ženi koja je preminula u Puli i 60-godišnjem Karlovčaninu koji je preminuo u Zaraznoj u Zagrebu.

Večeras je i prvi hrvatski političar objavio da je pozitivan na koronavirus, a riječ je o HDZ-ovom gradonačelniku Solina Daliboru Ninčeviću.

> HDZ-ov gradonačelnik Solina: Imam koronavirus

Stožer upozorio da ulazimo u kritično razdoblje

Iz Stožera su pozvali građane da unatoč lijepom vremenu ostanu kod kuće jer ulazimo u kritično razdoblje u sljedećih nekoliko tjedana.

"Većina se građana ponaša u skladu s uputama. Na tržnicama i u specijaliziranim trgovinama stanje je dobro, nemamo nekih dojava da se krše epidemiološke mjere i zasad izgleda da je to bila dobro odvagana mjera", kazao je ministar unutarnjih poslova i voditelj Nacionalnog stožera Davor Božinović.

"Ulazimo u kritično važno razdoblje sljedećih nekoliko tjedana i moramo izdržati u ovom režimu. Zato molim sve da ne izlaze bez nužne potrebe", rekao je.

I dr. Goran Tešović, dječji infektolog u Klinici za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević", upozorio je u subotu u programu N1 da sad slijedi kritična faza epidemije.

Infektolog iz Zarazne objasnio što znači kritično razdoblje

"Sad ulazimo u kritičnu fazu epidemije, kad će broj bolesnika s teškim oblikom bolesti narasti. Klinika je zamišljena kao referentni respiratorni centar za ovu bolest, što znači da će se tu koncentrirati najteži bolesnici do ispunjenja kapaciteta. Uskoro ćemo imati više mehanički ventiliranih. Jutros ih je bilo 10. Naš maksimum za odrasle je 40 što se aparature tiče, ali o toj aparaturi i bolesnicima treba skrbiti visoko specijalizirano osoblje", rekao je i naglasio da vrlo lako može doći do manjka osoblja.

Prvi je u subotu ujutro o tome da nam slijedi kritična faza progovorio znanstvenik Ivan Đikić. 

"Hrvatska ulazi u najkritičniju fazu borbe protiv koronavirusa, a sudjelovanje građana u toj borbi je ključno. Nakon razgovora s ministrom zdravstva, profesorom Vilijem Berošem, upućujem priopćenje hrvatskoj javnosti ističući stručne činjenice koje su važne da što prije savladamo ovu pandemiju", piše Đikić.

Đikić objasnio kako se ponašati tijekom najkritičnije faze borbe protiv koronavirusa

Savjete je podijelio u osam točaka:

PRATIMO SAVJETE KRIZNOG STOŽERA – od najvećeg je značaja da svi: izbjegavamo kontakte, ostanemo doma, širimo točne informacije i zaštitimo bolesne i starije.

DJELUJMO ZAJEDNO – članovi Kriznog stožera, zdravstveni radnici i svi građani – samo zajedno ćemo uspjeti

BUDIMO MOTIVIRANI – ako se svi budemo pridržavali uputa i dali podršku zdravstvenom sustavu, velika je vjerojatnost suzbijanja širenja virusa unutar 4-6 tjedana i postepenog smanjivanja mjera izolacije (procjena na temelju podataka iz Kine). Zato je neophodna maksimalna motiviranost svih građana da uspijemo.

TESTIRAJMO VIŠE - Svjetska zdravstvena organizacija preporučuje intenzivirati mjere testiranja te otkrivati na vrijeme nove slučajeve. Nabavka modernih instrumenata te otvaranja više akreditiranih laboratorija širem Hrvatske moraju biti prioritet trenutnih ulaganja.

ZAŠTITIMO GOSPODARSTVO I SOCIJALNO UGROŽENE GRAĐANE – solidarnošću prema onima koji su ugroženi, konkretnim financijskim ulaganjima, te boljom organizacijom gospodarstva u ovim kriznim trenucima. U tom su smislu ekonomski stručnjaci iznijeli niz prijedloga.

OBRAZOVANJE  GRAĐANA  je  ključno  za  dugoročni  uspjeh  -  tijekom  mjera  izolacije neophodno je informiranje i obrazovanje šire javnosti (putem kratkih TV poruka, internetskih mreža, medijskih programa, savjeta stručnjaka). Trebamo slati kratke, jasne i široj javnosti razumljive upute čime ćemo potaknuti promjene u ponašanju i komunikaciji u budućnosti.

BUDIMO INOVATIVNI - Obraćam se mladima jer oni mogu biti pokretači novih ideja, internetskih rješenja, praktične pomoći bolesnima i starijima, te biti promotori promjena u društvu. Primjerice, mladi mogu biti uključeni u rad mobilnih timova koji pomažu kod testiranja i opskrbe starijih i kroničnih bolesnika

KORISTIMO NAŠU ZNANOST I TEHNOLOGIJU – treba razmotriti i uvođenje seroloških testova koji detektiraju imunost osobe na koronaviruse (mjerenjem protutijela IgM i IgG) posebno za zdravstvene djelatnike. Trebamo više koristiti lokalno znanje i tehnologiju instituta širom Hrvatske.

Đikić je na kraju poručio kako ćemo virus sigurno pobijediti, no da samo ovisi koliko brzo i s koliko ljudskih i gospodarskih gubitaka.

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz koronavirus, instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: koronavirus

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara