Što stoji iza eksplozije broja uragana u oceanima? "Ovo nije normalno"

Što stoji iza eksplozije broja uragana u oceanima? "Ovo nije normalno"
Foto: earth.nullschool.net

URAGAN Florence ne dolazi sam – sjeverna se polutka iznenada suočava s prijetnjom čak šest uragana i tajfuna koji haraju oceanima, piše Washington Post

Super-tajfuni i uragani haraju oceanima

Uz sve uragane u Atlantiku, u tropskom se Pacifiku paralelno pojavio i super-tajfun Mangkhut, najintenzivniji tropski ciklon na svijetu, s brzinom vjetra od 273 kilometra na sat. Kako to da se odjednom, gotovo preko noći, pojavilo toliko oluja?

Znanstvenici tvrde da je to zbog iznenadnog preklapanja dviju stvari potrebnih za nastanak uragana – vjetra i energije. Pogotovo je u Atlantskom oceanu vjetar u zadnje vrijeme pogodan za stvaranje uragana, a nedavno se i iznenada povećala količina energije oslobođena u olujama. Zanimljivo je da je upravo miran vjetar potreban za stvaranje uragana, dok ga jak vjetar uništava – a na Atlantiku su vjetrovi najmirniji u ovo doba godine.

Miran je vjetar još jedan razlog za zabrinutost zbog uragana Florence, koji je na putu prema SAD-u. Zbog naglog opadanja jačine strujanja u atmosferi, postoji opasnost da bi se uragan mogao dulže zadržati te sa sobom donijeti još više kiše i uništenja.

Kini prijeti super-tajfun Mangkhut

Ali to nije sve – uragan Isaac se također kreće po oceanu prema Malim Antilima, koji će ga usporiti, ali će on ipak nastaviti južno od Kube prema Karibima. U Atlantiku postoje još dvije oluje koje bi se mogle pretvoriti u prave uragane, što bi značilo da će se istovremeno pojaviti pet ciklona – što se nije dogodilo od 1971. godine. Američki Nacionalni institut za uragane moli građane Teksasa i Louisiane da prate obavijesti i upozorenja Instituta.

Havaji su također pogođeni strašnom olujom zbog koje je oboren državni rekord količine padalina s čak 132,1 centimetrom kiše. Nije pošteđena ni Kina, kojoj ne prijeti samo super-tajfun Mangkhut, već i tropska oluja Barijat, a oboje će proći blizu Hong Konga do kraja ovog tjedna. U Meksičkom se zaljevu počela formirati još jedna oluja, ali za sada je stanje stabilno i čini se da će ostati pitoma.

Zašto su se baš sada pojavili?

Povećanje količine oluja i uraganske aktivnosti zapravo nije ništa novo za sredinu rujna, tvrde meteorolozi. I u Pacifiku i u Atlantiku oluje se najviše stvaraju od lipnja do listopada. No, čak i ako uzmemo to u obzir, ovakva je količina aktivnosti ipak neobična. Prema informacijama meteorologa, Atlantski je ocean bio iznadprosječno aktivan sve do ovog utorka, dok je Tihi ocean debelo iznad prosjeka od sredine lipnja.

Što sve to znači u kontekstu klime? Nemamo jasan odgovor. Prema nekim istraživanjima, klimatske promjene neće značajno utjecati na broj oluja, ali ipak postoji vjerojatnost da će one postati sve snažnije. Kako god bilo, jedna je stvar ipak jasna – ovo što se sad događa nije normalno, zaključuje Washington Post.  

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara