Što su zapravo novi misteriozni signali iz svemira? Postoji pet teorija

Što su zapravo novi misteriozni signali iz svemira? Postoji pet teorija
Ilustracija: NASA

ASTRONOMI su upravo objavili istraživanje o tajanstvenim signalima koji pristižu iz udaljene galaksije, a koji su nedavno uočeni teleskopom u Kanadi. No, nitko ne može sa sigurnošću reći što ih je uzrokovalo.

Naime, teleskop CHIME (Canadian Hydrogen Intensity Mapping Experiment) koji se nalazi u dolini Okanagan u Britanskoj Kolumbiji zabilježio je 13 intervala brzih provala radiovalova (FRB, fast radio bursts), među kojima je uočen ponavljajući FRB, što je vrlo rijetka pojava, a koji je dolazio iz istog izvora, od nas udaljenog otprilike 1,5 milijardi svjetlosnih godina.

Takav fenomen, ponavljajući FRB, zabilježen je još samo jednom u prošlosti, a uočen je 2015. godine teleskopom u Portoriku.

Što su brze provale radiovalova?

FRB-ovi su kratki intervali radiovalova, koji se vrlo vjerojatno pojavljuju s gotovo drugog kraja svemira. Nepredvidljivi su i kratkotrajni. Iznenada se pojave na nekom dijelu neba i traju tek nekoliko milisekundi. 

Do sada su znanstvenici otkrili oko 60 pojedinačnih brzih provala radiovalova i dva koja su ponavljajuća, a istraživanje o najnovije uočenim FRB-ovima nedavno je objavljeno u uglednom znanstvenom časopisu Nature.

Pet mogućih izvora tajanstvenih signala

Mada znanstvenici još uvijek ne mogu sa sigurnošću znati odakle ti signali dolaze, izdvojili su pet mogućih izvora tajanstvenih FRB-ova, piše BBC, te za svaki izvor objasnili kolika je vjerojatnost da će moći proizvesti ponavljajuće brze provale radiovalova.

Tako smatraju da bi ih mogla proizvesti rotirajuća neutronska zvijezda, dvije zvijezde u procesu spajanja, blitzar, crna rupa i izvanzemaljska civilizacija.

Brzo rotirajuća neutronska zvijezda

Neutronske zvijezde su urušene jezgre divovskih zvijezda koje su bile mnogo puta veće od našeg Sunca. Promjera su oko 10 kilometara, a imaju masu oko dva puta veću nego što je ima naša matična zvijezda. Uslijed vlastite gravitacije urušavaju se do te mjere da se većina protona i elektrona stapa u neutrone.

Znanstvenici smatraju da bi brzo rotirajuće neutronske zvijezde s jakim magnetskim poljem mogle uzrokovati ovakav tip signala.

“Neutronska zvijezda bi mogla stvoriti ovakve signale, ali još uvijek nismo sasvim upoznati s fizikom koja stoji iza ovakvih mogućih izboja”, rekla je astrofizičarka Ingrid Stairs sa Sveučilišta University of British Columbia (UBC).

Dvije zvijezde u procesu spajanja

Dvije neutronske zvijezde koje su procesu spajanja također bi mogle biti odgovorne za FRB-ove.

Prema astronomu Shriharshu Tendulkaru, sa Sveučilišta McGill University u Kanadi, to je jedan od vjerojatnijih scenarija, no on ne dolazi u obzir u slučaju opetovanih signala jer će se zvijezde tijekom tog procesa u jednom trenutku uništiti.

“Radi se o kataklizmičkom događaju, stoga se to ne može odnositi na ponavljajuće signale“, objasnio je.

Većina uočenih brzih provala radiovalova registrirana su samo jednom i njih bi mogle uzrokovati dvije zvijezde koje se spajaju, no za dva ponavljajuća signala moralo bi se naći drugo objašnjenje.

Blitzar

Blitzar je brzo rotirajuća neutronska zvijezda koja se urušava pod vlastitom težinom i formira crnu rupu.

On bi mogao objasniti pojedinačne FRB-ove, no također ne bi, zbog toga što rezultira uništenjem zvijezde, mogao prouzrokovati ponavljajuće brze provale radiovalova.

Crna rupa

Crne rupe bi mogle na različite načine objasniti FRB-ove; primjerice, moglo bi se raditi o tome da je rupa uvukla neutronsku zvijezdu, da se crna rupa urušava u samu sebe ili da se sudarila s tamnom tvari.

Tehnološki napredna izvanzemaljska civilizacija

Manje popularno objašnjenje je da se radi o nekoj vrsti izvanzemaljskog svemirskog broda koji je proizvela tehnološki napredna izvanzemaljska civilizacija. Astrofizičarka Ingrid Stairs ne smatra da je ta opcija vjerojatna.

"FRB-ovi dolaze iz različitih smjerova i s različitih udaljenosti, stoga vjerojatno dolaze iz različitih galaksija“, rekla je Stairs.

"Čini mi se jako malo vjerojatnim da bi toliko puno različitih izvanzemaljskih civilizacija proizvodilo istu vrstu signala na isti način“, objasnila je.

Neki znanstvenici misle drugačije

Kao što smo već pisali na Indexu, dvoje znanstvenika, Manasvi Lingam sa Sveučilišta Harvard i Abraham Loeb iz Centra za astrofiziku Harvard-Smithsonian, smatraju da postoji cijeli niz zanimljivih podudarnosti koje govore u prilog tome da su FRB-ovi kreacije tehnološki naprednih civilizacija.

Svoje teorije predstavili su u studiji objavljenoj 2017. u časopisu Astrophysical Journal Letters.

Ipak, trebalo bi istaknuti da Lingam i Loeb u svojem radu ne tvrde da su tvorci FRB-ova inteligentni izvanzemaljci, već samo kreću od pretpostavke da takva mogućnost postoji, pa potom postavljaju pitanje kako bi izgledala tehnologija potrebna za njihov nastanak. 

Pogon na bazi jedara i lasera

Lingam i Loeb pretpostavili su postojanje pogona na bazi jedara i lasera koji bi se mogao koristiti za pokretanje većih letjelica.

Prema njihovoj ideji, za takvu tehnologiju najbolje bi bile upravo zrake radiovalova svojstava sličnih FRB-ovima. Neke takve zrake, iskorištene za pogon letjelica, mogle bi slučajno pogoditi Zemlju na kojoj bi ih naši radio teleskopi otkrili. Naravno, za izgradnju takvog sustava golemih lasera i jedara, hipotetička civilizacija morala bi biti tehnološki značajnije naprednija od naše.

Kako smo već pisali, dvojac je izračunao kako bi tehnologija izgledala kada bi se energija potrebna za stvaranje usmjerenih zraka proizvodila u solarnim elektranama. Kada bi planet izvanzemaljaca bio dvostruko veći od Zemlje i kada bi se nalazio u Zoni zlatokose, na njegovu površinu padalo bi dovoljno energije matične zvijezde da se letjelica teška milijun tona ubrza blizu brzine svjetlosti prije nego što bi odmakla previše daleko da je potisak može dalje ubrzavati.

Za usporedbu, Međunarodna svemirska postaja teži oko 420 tona. Takav bi sustav bio idealan za transport velikog broja ljudi iz jednog planetarnog sustava u drugi. Pritom bi na drugom kraju putovanja, na odredištu, trebao postojati sličan sustav za usporavanje letjelice.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara