Što znači susret Trumpa i Putina za EU?

Što znači susret Trumpa i Putina za EU?
Foto: EPA

NAKON sastanka s Vladimirom Putinom, Donald Trump suočava se sa žestokim kritikama u SAD-u. Tamošnji senatori zamjeraju mu način na koji se postavio na sastanku, posebice to što je poručio kako ne vidi razlog zbog kojeg bi vjerovao da se Rusija uplela u američke izbore 2016. godine.

Također, primijećeno je i Trumpovo strahopoštovanje prema Putinu te volja da mu ugodi, kao i njegovo oklijevanje da kritizira Rusiju.

>> Amerikanci oštro kritiziraju Trumpa: "On više nije svjetski vođa"

>> Trump opet napao saveznike u Europi: "SAD plaća 91 posto troškova za vašu sigurnost"

"Europska unija je jedan od naših najvećih protivnika"

Prije samog odlaska u Helsinki, Trump je još jednom napao Europsku uniju nazvavši je jednim od najvećih svjetskih protivnika SAD-a.

"Mislim da imamo mnogo neprijatelja. Mislim da nam je Europska unija neprijatelj u trgovinskom smislu", rekao je Trump dodajući kako se u "nekim aspektima neprijateljem može nazvati i Rusija, a s ekonomskog gledišta i Kina".

Trump je istovremeno naglasio kako nazvati te zemlje "protivnicima" ne znači imati loš stav o njima, već ih samo doživljavati kao konkurenciju.

"Poštujem vođe tih zemalja. No oni su nas iskoristili za vlastite interese i mnogi od njih, koji su članovi NATO saveza, nisu platili račune", znakovito je dodao američki predsjednik.

"Ovaj sastanak iskoristit će se u promidžbene svrhe"

Kritiku je dobila i Angela Merkel. Trump je oštro napao Njemačku i ostale saveznike zbog premalog izdvajanja za obranu i trgovinskog deficita koji SAD ima s Europom.

"NATO je odličan, ali pomaže Europi puno više nego nama", izjavio je Trump.

Saveznici NATO-a obvezali su se izdvojiti dva posto BDP-a za sigurnost, no očekuje se da će samo osam od 29 zemalja članica dostići taj cilj do kraja godine. SAD na obranu troši 3,5 posto BDP-a.

"Činjenica da je ovo prvi veliki summit između Trumpa i Putina je važna, uzimajući u obzir kako je Trump u više navrata izrazio želju za popravljanjem odnosa s Rusijom”, smatra Erik Brattberg, ravnatelj Europskog programa na think tanku organizacije Carnegie Endowment for International Peace.

Blase Misztal iz neprofitne organizacije Bipartisan Policy Center smatra da će Putin vjerojatno nastaviti sa "svojom igrom širenja pukotina u jedinstvu saveznika koje će se pojaviti na summitu NATO-a".

Trump je odabrao politiku unapređenja odnosa s Rusijom, dok se odnosi s Kanadom, Francuskom i drugim saveznicima pogoršavaju.

Nabi Abdulajev, politički i sigurnosni stručnjak za Rusiju, upozorava da sastanak u Helsinkiju neće donijeti mnogo u smislu konkretnih političkih rezultata, već da će ga dvojica političkih moćnika iskoristiti u promidžbene svrhe.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara