Stotine tisuća migranata u Europu ulaze tajnim putevima

Stotine tisuća migranata u Europu ulaze tajnim putevima

Foto: FAH

STOTINE tisuća migranata ulazi u Europi slabo poznatim "tajnim" putevima nakon što su neke tranzitne države uvele strože kontrole na granici, objavio je u petak Institut za prekomorski razvoj (ODI).

Očekuje se da će ove godine sredozemnim rutama doći oko 330.000 migranata, no broj zahtjeva za azilom mogao bi doseći 890.000, navodi ODI, vodeći britanski neovisni institut za međunarodni razvoj i humanitarna pitanja.

Razlika od više od 500.000 "pokazuje da postoji velik broj ljudi o čijem dolasku u Europu znamo malo", upozorava agencija.

Trećina iz Sirije

"Te izbjeglice i migranti putuju u Europu raznim 'tajnim' kanalima i sredstvima: neki preko kopna skriveni u vozilima, drugi zrakoplovima s krivotvorenim dokumentima ili ostaju nakon isteka vize", navodi.

Samo trećina tih migranata su iz Sirije, a većina dolazi iz zemalja sa srednjim prihodima.

ODI stoga poziva europske vlade da povećaju suradnju i razviju više zakonitih puteva kako bi mogle pratiti i učinkovitije pratiti kretanja izbjeglica i migranata, upozoravajući da su mjere odvraćanja i granične kontrole skupe i uglavnom neučinkovite i da su samo preusmjerile izbjeglice i migrante na alternativne, "tajne" puteve.

Prošle godine preko mora u Europu je stigao 1,1 milijun ljudi, a 1,7 milijuna zatražilo je azil.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara