Stožer objavio nove podatke, imamo dva nova slučaja

Stožer objavio nove podatke, imamo dva nova slučaja
Graf: Index

NACIONALNI stožer objavio je najnovije informacije o koronavirusu.

Danas su potvrđene dvije novooboljele osobe. U Hrvatskoj su dosad potvrđene ukupno 2234 oboljele osobe, a 1978 osoba se oporavilo. Dosad je preminulo 96 osoba.

Novooboljeli su iz Vukovarsko-srijemske i Koprivničko-križevačke županije. Kako je objavio koprivnički Stožer, novozaražena osoba je kontakt ranije oboljele osobe.

Do sada je testirano 57.021 osoba, od toga 1221 u posljednja 24 sata. 

Hospitaliziranih ima 3 manje, što znači da je 117 osoba na bolničkom liječenju. Od toga je na respiratoru 8 pacijenata.

"Pridržavanje svih dosad donesenih mjera i uputa je od ključne važnosti jer odgovornim ponašanjem možemo smanjiti širenje zaraze koronavirusa. Svatko mora biti svjestan odgovornosti za vlastito zdravlje, zdravlje obitelji i sugrađana.

Svaki boravak u zatvorenom javnom prostoru predstavlja povećani rizik za zarazu s covidom-19 u odnosu na boravak u obiteljskom domu odnosno kućanstvu", objavio je Stožer.

Stanje po županijama 20. 5.

 • Istarska - Novih 0. Dosad ukupno slučajeva 92
 • Virovitičko-podravska - Novih 0. Dosad ukupno slučajeva 9
 • Bjelovarsko-bilogorska - Novih nula. Dosad ukupno slučajeva 10. Svi ozdravili
 • Vukovarsko-srijemska - Novih 1. Dosad ukupno slučajeva 41.
 • Krapinsko-zagorska - Novih 0. Dosad ukupno slučajeva 140
 • Karlovačka - Novih 0. Dosad ukupno slučajeva 30
 • Požeško-slavonska - Novih 0. Dosad ukupno slučajeva 8
 • Splitsko-dalmatinska - Novih 0. Dosad ukupno slučajeva 558
 • Zadarska - Novih 0. Dosad ukupno slučajeva 87
 • Šibensko-kninska - Novih 0. Dosad ukupno slučajeva 91
 • Zagrebačka - Novih 0. Dosad ukupno slučajeva 129
 • Grad Zagreb - Novih 0. Dosad ukupno slučajeva 478
 • Osječko-baranjska - Novih 0. Dosad ukupno slučajeva 131
 • Primorsko-goranska - Novih 0. Dosad ukupno slučajeva 72
 • Međimurska - Novih 0. Dosad ukupno slučajeva 8
 • Varaždinska - Novih 0. Dosad ukupno slučajeva 47
 • Ličko-senjska - Novih 0. Dosad ukupno slučajeva 22
 • Brodsko-posavska - Novih 0. Dosad ukupno slučajeva 37
 • Dubrovačko-neretvanska - Novih 0. Dosad ukupno slučajeva 118
 • Sisačko-moslavačka - Novih 0. Dosad ukupno slučajeva 34
 • Koprivničko-križevačka - Novih 1. Dosad ukupno slučajeva 90

HZJZ objavio preporuke za rad glazbenih i škola za strane jezike

Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) objavio je danas preporuke za rad glazbenih škola, škola stranih jezika i drugih sličnih oblika edukacije tijekom epidemije koronavirusa (COVID-19).

Preporuke se, ističe HZJZ, odnose na provedbu mjera prilikom pohađanja glazbenih škola i pohađanja škola stranih jezika tijekom epidemije koronavirusa (COVID-19) radi zaštite predavača i polaznika, a mogu se primijeniti i na druge slične oblike edukacije.

Za glazbene škole HZJZ preporučuje da se učionice, prostori za probe, sanitarni čvorovi i ostali prostori prije održavanja predavanja i vježbi očiste, a prema mogućnosti i dezinficiraju. Potrebno je također osigurati dostatnu količinu jednokratnih materijala za brisanje ruku, deterdženata i sredstava za čišćenje.

Za svaku prostoriju potrebno je osigurati kantu za otpatke s odgovarajućim poklopcem, ističe HZJZ.

Za djelatnike i polaznike nužno je na vidljivom mjestu postaviti informacije o higijenskim postupcima i osigurati dostupnost dozatora za dezinfekciju ruku s dezinfekcijskim sredstvom.

HZJZ preporučuje održavanje mjera fizičke udaljenosti te prilagođavanje broja polaznika u skupini, a potrebno je i redovito prozračivati sve prostore.

Ako je moguće, preporučuje se održavanje proba i izvedbi na otvorenom prostoru uz minimalnu udaljenost od 1,5 metra, odnosno 2 metra za puhačku sekciju.

Tijekom pjevanja razmak od 4 metra

Tijekom pjevanja potrebno je održavati međusobnu udaljenost od 4 metra, što vrijedi za individualne sate pjevanja kao i za probe zborova. Ako se u prostorima škole nalazi dovoljno velika prostorija, probe su dopuštene, a postoji i mogućnost izvođenja proba u manjim skupinama.

Tijekom nastave sviranja potrebno je održavati međusobnu udaljenost od 1,5 metra, a nakon uporabe glazbene opreme, oprema se mora dezinficirati. Za probe i izvedbe puhačkih sekcija preporučuje se povećanje fizičke udaljenosti na minimalno 2 metra uz, ako je moguće, postavljanje zaštitnih pregrada između učenika u zatvorenom prostoru.

U preporukama za rad škola stranih jezika i drugih sličnih oblika edukacije tijekom epidemije koronavirusa (COVID-19) HZJZ naglašava kako je učionicu, prijemni ured, sanitarni čvor i ostale prostore prije održavanja predavanja potrebno očistiti, a prema mogućnosti i dezinficirati. 

Za svaku je prostoriju potrebno osigurati kantu za otpatke s odgovarajućim poklopcem.

Također je za sve djelatnike i polaznike prije ili neposredno nakon ulaska u prostore za održavanje predavanja nužno na vidljivom mjestu postaviti informacije o higijenskim postupcima i osigurati dostupnost dozatora za dezinfekciju ruku s dezinfekcijskim sredstvom.

Predavanja treba organizirati tako da se pri ulasku u učionice poštuju mjere udaljenosti od 1,5 metra između polaznika. Sjedeća mjesta u učionicama treba rasporediti tako da između kandidata također postoji razmak od 1,5 metra te definirati maksimalni broj polaznika koji istovremeno mogu boraviti u učionici. 

U ovim školama treba također prilagoditi broj polaznika u skupini te redovito prozračivati sve prostore, napominje HZJZ i dodaje kako je nakon predavanja potrebno očistiti učionicu i sanitarni čvor. 

Između ostaloga preporučuje se nošenje maski u zatvorenim prostorima.

Nove preporuke za vrtiće i razrednu nastavu

Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavio je nove upute za sprječavanje epidemije koronavirusa za vrtiće i razrednu nastavu, koje vrijede od 25. svibnja i po kojima se, uz ostalo, povećava broj djece u skupinama, učenici u školu mogu dolaziti sami, a izjava roditelja nije potrebna.

Osim na rad predškolskih ustanova i razrednu nastavu od 1. do 4. razreda osnovne škole, nove upute odnose se i na posebne razredne odjele i rad s djecom s teškoćama koja imaju pomoćnika u nastavi.

Rad u predškolskim ustanovama i školama, ističe Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ), "u sadašnjim epidemiološkim uvjetima uz poštovanje ovih uputa smatra se jednako sigurnim za djecu i zaposlenike kao i rad od kuće odnosno ostanak kod kuće, te se omogućuje uključivanje sve djece u vrtiće i škole".

Roditelji, odnosno skrbnici ne smiju dolaziti u pratnji djeteta ako imaju simptome respiratorne bolesti, ako su pod mjerom samoizolacije ili ako su zaraženi koronavirusom, a isto vrijedi i za dijete.

Kako se navodi u uputama, ne preporučuje se uzimanje izjave od roditelja radi uključivanja djeteta u ustanovu te se roditeljima treba omogućiti i naknadno uključivanje djeteta u vrtić i školu.

U svim objektima treba provoditi opće mjere sprječavanja širenja zaraze poput fizičkoga razmaka te higijene i dezinfekcije ruku.

Skupine od 15 do 20 djece

HZJZ preporučuje organizaciju rada u vrtićima i razrednoj nastavi u skupinama između 15 i 20 djece, uz napomenu da 20 ne mora biti maksimalan broj djece u odgojno-obrazovnoj skupini.

Kod većih skupina rad treba organizirati u prostoriji veće površine ili razdvajati djecu u dvije skupine te koliko je moguće smanjiti fizički kontakt djece iz različitih skupina te s roditeljima druge djece i drugim djelatnicima.

Svaka odgojno-obrazovna skupina boravi u jednoj prostoriji, a što više vremena treba provoditi na otvorenom.

Krevetići za odmor djece, stolovi za jelo i školske klupe trebaju biti razmaknuti tako da djeca budu na što većoj udaljenosti, po mogućnosti 1,5 metar. Prostorije u kojima borave skupine moraju imati odgovarajući izvor dnevnog svjetla i biti dobro provjetravane.

Prehrana djece može se organizirati u blagovaonici, uz pridržavanje preporuka koje vrijede za ugostiteljske objekte, a može se organizirati i u prostoriji u kojoj djeca inače borave.

Preporučuje se da druge osobe ne ulaze u prostoriju dok u njoj borave djeca, a prolazak kroz zajedničke prostorije treba što više skratiti.

Djelatnike s kroničnim bolestima kod kojih bi se u slučaju zaraze koronavirusom mogao razviti teži oblik bolesti, treba rasporediti na aktivnosti koje ne zahtijevaju učestali kontakt s drugima te im omogućiti fizičku distancu i nošenje maske.

Posjeti vrtićima i školama poput kazališnih predstava i izvannastavnih aktivnosti do daljnjega su zabranjeni.

Učenici u školu dolaze sami, organiziranim prijevozom ili u pratnji roditelja, kao što bi dolazili i da nema epidemije.

Prostorije u kojima borave djeca treba dezinficirati nakon njihova odlaska i provjetravati ih nekoliko puta na dan najmanje pola sata, a sve površine koje se dodiruju treba dezinficirati na početku i na kraju svake smjene.

Maske nisu obavezne, djecu poticati da ne dijele svoje stvari s drugima.

Zaštitne maske nisu obavezne, a odgajatelji ih mogu koristiti kod skrbi za dojenčad i malu djecu kod koje je potrebna njega koja zahtijeva bliski kontakt, dok se nošenje rukavica ne preporučuje i prednost se daje učestalom pranju i dezinficiranju ruku.

Djeca ne nose zaštitne maske

Svi djelatnici prije dolaska na posao moraju izmjeriti tjelesnu temperaturu, a preporučuje se i mjerenje tjelesne temperature beskontaktnim toplomjerom svim djelatnicima pri dolasku i odlasku s posla te vođenje evidencije o izmjerenim vrijednostima.

Roditelji su dužni djetetu izmjeriti temperaturu svaki dan prije dolaska u ustanovu, a u slučaju povišene temperature ne smiju dovoditi dijete, nego se moraju telefonom javiti ravnatelju ustanove i pedijatru.

Djecu treba poticati da svoje stvari ne dijele s drugima te ih podsjećati da ne dodiruju usta, nos, oči i lice te da ne stavljaju ruke i predmete u usta, kao i da kada kašlju i kišu prekriju usta i nos laktom.

Treba izbjegavati i dijeljenje pribora za jelo, a didaktičku opremu treba prati deterdžentom i vodom. Tjelesni odgoj ne preporučuje se u zatvorenom prostoru.

U slučaju sumnje na zarazu zaposlenika ili djece, ravnatelj ustanove mora telefonom obavijestiti nadležnog epidemiologa, ako je riječ o vrtiću, a nadležnog školskog liječnika ako je riječ o školi.

Djeci s teškoćama omogućiti uključivanje u ustanove

Djecu kojoj je prethodno osigurana podrška pomoćnika u nastavi moguće je uključiti u školu uz podršku pomoćnika, koji se tada ubraja u ukupan broj osoba u grupi.

Pomoćnik se u odnosu na druge mora pridržavati svih pravila fizičke udaljenosti, dosljedno provoditi pojačanu osobnu higijenu, poticati na pojačanu higijenu i fizički razmak sve učenike te pomagati u održavanju higijene prostora.

U odnosu na dijete kojemu je osigurano pravo na pomoćnika u nastavi, pomoćnik neće moći održavati distancu jer održavanjem distance ne bi bio u mogućnosti izvršavati sve poslove. Stoga se preporučuje da pomoćnik u nastavi nosi kiruršku masku, a kod pomaganja učeniku pri korištenju toaleta jednokratne rukavice.

Uključivanje djece s teškoćama preporučuje se u primjerene programe odgoja i obrazovanja i u dodatne odgojno-obrazovne i rehabilitacijske programe, uključujući i posebne razredne odjele i centre za odgoj i obrazovanje.

U stacionarnom dijelu ustanove primjenjuju se upute pružateljima usluge smještaja u sustavu socijalne skrbi, a u dodatnim odgojno-obrazovnim i rehabilitacijskim programima upute za pružatelje izvaninstitucijskih socijalnih ustanova.

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz koronavirus instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: koronavirus

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara