Stradala sitna raja: U Podravci otpuštaju 153 radnika

Stradala sitna raja: U Podravci otpuštaju 153 radnika

Tekst:I.Ć.
Foto: Goran Mehkek (Cropix)

"NASTAVLJAJUĆI  započete promjene u kompaniji s ciljem optimizacije troškova i racionalizacije poslovanja, u skladu s Programom zbrinjavanja uz isplatu stimulativnih otpremnina, tijekom listopada i studenog Podravka d.d. otkazat će 153 ugovora o radu", stoji u službenom priopćenju Podravke u kojem se objašnjavaju najnovija otpuštanja u tvrtci koja je posljednjih mjesec dana glavna tema kako medijskih napisa, tako i političkog prepucavanja sve do kriminalističke obrade financijskih transkacija iz te tvrtke koje bi naposljetku mogle stajati fotelje potpredsjednika Vlade Damira Polančeca.

Informatizacija i automatizacija krivi za otkaze

Otpuštanja radnika uz otpremnine objašnjava se nužnim povećanjem "učinkovitosti poslovnih procesa" ali i  racionalnosti u poslovanju. No, zanimljiv je dio priopćenja koje daje službenu obavijest kako je došlo zapravo do otpuštanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nastavljena je i modernizacija proizvodnje te informatizacija i automatizacija poslovnih procesa u svim organizacijskim cjelinama, što je rezultiralo povećanjem učinkovitosti i viškom radnika. Osim unapređenja informacijske tehnologije, do viška radnika dovele su i investicije u logistici i distribuciji, primjerice otvaranjem skladišno-distributivnog centra u Dugopolju i reorganizacijom unutar logistike zatvorena su manja skladišta", stoji u priopćenju u kojem se dodaje kako je njihov program rekonstruiranja već dao rezultate jer je broj radnika samo ove godine smanjen za 400.

Češljanje po prehrambenom divu

Podsjetimo, češljanje policije po poslovanju Podravke nije se zadržalo samo na kreditiranju SMS-a od strane te prehrambene kompanije, već su inspektori počeli istraživati i poslove sklapane prije gotovo 10 godina. Prema pisanju pojedinih medija, istražuju se poslovi još od 2000. godine i dolaska Darka Marinca na mjesto predsjednika Uprave.

Ugovori koje se provjerava se odnose na prodaju odmarališta Pirovac, zgrade Kuglane i drugih vrijednih nekretnina Podravke, kao i kupnju "Eve" od zadarske Adrije iz 2006. godine, a sporni su, navodno, i poslovi s nekim stranim konzultantskim kućama, koje su od kad je Marinac došao na čelo Podravke zaradile desetke milijuna kuna samo na provizijama.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara