Štrajk glađu za dobivanje izbora: Tomislav Nikolić završio u bolnici

Štrajk glađu za dobivanje izbora: Tomislav Nikolić završio u bolnici

Foto: AFP

ZDRAVSTVENO stanje vođe Srpske napredne stranke Tomislava Nikolića, koji štrajka glađu kako bi srpsku vlast natjerao na raspisivanje prijevremenih izbora, sinoć se pogoršalo te je prebačen u bolnicu.

Nikolić je štrajkao glađu kod zgrade srpske Skupštine, a sinoć je prebačen u privatnu bolnicu u Novom Beogradu, jer mu se stanje pogoršalo, pišu srpski mediji. U bolnici ga je posjetio srpski ministar zdravlja Zoran Stanković, koji je o Nikolićevom zdravlju razgovarao s liječnikom Momčilom Babićem.

Odbija infuziju, hranu i vodu

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Nikolić je u subotu objavio da stupa u štrajk glađu i žeđu, a jučer je oko 20 sati na nosilima iznesen iz zgrade Skupštine. Liječnik Babić je rekao da je Nikoliću povišen krvni tlak te da je jako uznemiren, a ima sve simptome iscrpljenosti i probleme sa zgrušavanjem krvi zbog toga što ne konzumira vodu.

Nikolić odbija primati infuziju, hranu i vodu. Liječnici mu ne smiju, prema srpskim zakonima, prisilno davati terapiju. No, ministar zdravlja Zoran Stanković objašnjava kako u određenim situacijama postoji obveza liječnika da pacijenta liječi i bez da on na to pristane. "U trenutku poremećaja duševnog stanja ili poremećaja svijesti i kada je ugrožen život, liječnik ima pravo i obavezu poduzeti mjere i protiv volje pacijenta", kazao je Stanković.

Izbori tek kada postanu kandidat za EU

Nikolić se ne hrani i ne pije vodu, jer želi izazvati izvanredne parlamentarne izbore u Srbiji. S njim je razgovarao i predsjednik Srbije i Demokratske stranke Boris Tadić koji je rekao da će izbore raspisati nakon što Srbija dobije status kandidata za Europsku uniju.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara