Štrajk policije, učitelja, medicinara i vozača: Čeka li nas kaotična jesen?

Štrajk policije, učitelja, medicinara i vozača: Čeka li nas kaotična jesen?
Foto/montaža: Index/Pixsell/Goran Stanzl

AKO JE suditi prema najavama nezadovoljnih učitelja, medicinara, policajaca i vozača, izgleda da bi ove jeseni Hrvatsku mogao potresti cijeli niz štrajkova.

Najveće povećanje plaća traže policajci

"Mi smo ovdje članovi vlade, a ne sindikata", rekao je nedavno premijer Andrej Plenković svojim ministrima Milanu Kujundžiću i Blaženki Divjak. Ministar zdravstva i ministrica obrazovanja suočeni su sa zahtjevima za povećanjem plaća u svojim sektorima, a premijer je očito ocijenio da su oni previše naklonjeni svojim zaposlenicima i da im suviše idu na ruku.

Nije se, međutim, Plenković obrecnuo na svog potpredsjednika vlade Davora Božinovića, ministra unutarnjih poslova, od kojeg policajci traže u postotku najveće povećanje plaća - čak 25 posto. I policajci, i učitelji, i nastavnici, i medicinsko osoblje traže povećanje plaća. Isti zahtjev imaju i vozači u javnom prijevozu, ali oni za razliku od ostalih nisu zaposlenici države pa im vlada i ne može povećati plaće. Svi prijete štrajkovima. I poklope li se ti štrajkovi, Hrvatska bi se već početkom rujna mogla naći u kaosu.

Vozači ne rade za državu, ali traže od države više novca

Vozači su najavili da će početi sa štrajkom ako im se do 9. rujna ne povećaju plaće za 10 posto. Prema podacima sindikata, prosječna plaća u javnom prijevozu iznosi 4000 kuna. Poslodavci redom tvrde da ne mogu isplatiti veće plaće jer imaju puno nerentabilnih linija koje bi morali ukinuti ako povećaju plaće vozačima. Ukinu li se nerentabilne linije, dio vozača bi ostao bez posla, ostali bi dobili veće plaće, ali dio građana i to najviše u siromašnijim dijelovima zemlje bi ostao bez prijevoza. Oni koji i rade više ne bi imali čime dolaziti na posao.

Time prijete i vozači i vlasnici prijevozničkih tvrtki tražeći da im država isplaćuje više novca za održavanje javnih linija. Tvrde da je čak 95 posto takvih linija neisplativo i zahtijevaju da se tvrtkama počne plaćati po prijeđenom kilometru, a ne po broju prevezenih putnika. Uz to za vozače traže i status službene osobe jer misle da bi tako bili zaštićeniji od napada. Ministar prometa Oleg Butković rekao im je da mogu dobiti status službene osobe i da je to sve. S time su naravno nezadovoljni i namjeravaju prestati voziti s prvim danom školske godine.

Učitelji prijete propašću kurikularne reforme

U školama bi učenike trebali dočekati učitelji i nastavnici. No i oni prijete štrajkom. Traže povećanje plaća od šest posto i kažu da sada plaća nastavnika pred mirovinom iznosi 7000 kuna. Ministrica obrazovanja Blaženka Divjak ima razumijevanja za njihove zahtjeve. I mora ih imati jer za manje od dva tjedna ti bi učitelji i nastavnici trebali početi provoditi novi, reformirani kurikulum, koji je jedini razlog i svrha njenog političkog postojanja.

Dočeka li učenike štrajk umjesto novih načina učenja i ocjenjivanja, Divjak može slobodno dati ostavku. Uz to kao nestranački kadar HNS-a Divjak nema veliku političku težinu i u vladi nitko ne bi posebno plakao za njom jer u HDZ-u ionako smatraju da bi im u predizbornoj godini koristilo da se riješe ideološkog utega kurikularne reforme i tako se malo dodvore desnici i Crkvi. Ipak, ni Plenković ne želi u posljednjih 12 mjeseci mandata ući sa štrajkom prosvjetara i nezadovoljnim roditeljima, koji neće znati kamo bi s djecom dok učitelji štrajkaju.

Samo dio sestara u štrajku slomit će zdravstveni sustav

Ministar zdravstva Milan Kujundžić trebao je izletjeti iz vlade krajem srpnja i samo je čudom, zapravo više izravnim ucjenjivanjem premijera Andreja Plenkovića, ostao na svojoj poziciji. Kujundžić u tri godine mandata nije napravio ništa da poboljša zdravstvo, dapače u lošijem je stanju nego kad je preuzeo sektor.

Sada je suočen sa zahtjevima medicinskih sestara za povećanjem plaća. Trenutno im plaća iznosi između 5500 i 6000 kuna, a traže povećanje od 7 posto. U cijelom zdravstvenom sustavu trenutno nedostaje čak 12 tisuća medicinskih sestara pa ako ih se i samo dio odluči na štrajk, bolnice će kolabirati. Baš kao što kolabiraju pacijenti kojima nema tko pomoći.

Od ulaska Hrvatske u Europsku uniju zemlju su napustile tisuće sestara koje su lako nalazile posao u gladnim bolnicama Njemačke ili Irske. I to za plaće više od dvaput veće nego što su ih imale u Hrvatskoj.

Policajci najavljuju kaos na granicama, ali i u gradovima

Na koncu štrajkom prijete i policajci. Za početničku plaću od 4600 kuna ili za između 5500 i 6000 kuna nakon deset godina rada malo tko želi nositi policijsku uniformu. Sindikat policije traži povećanje od čak 25 posto. Načelno je to i dogovoreno s vladom, ali ne i potpisano pa su policajci i dalje spremni na štrajk i vitlaju po vladi jako opasnim pendrekom.

"Najmanji nam je problem otići u štrajk. Bilo kakav. U roku od 24 sata možemo dogovoriti da na svim granicama pregledavamo svaki automobil po 15 minuta i učas će se stvoriti po 30 kilometara kolona. U kontaktima smo s kolegama iz zemalja bivše Jugoslavije i surađujemo s njima. Možemo napraviti kaos ne samo na granicama, nego i u zemlji. Imamo pravo i u gradovima zaustaviti svaki automobil, a sve to je samo bijeli štrajk", rekao je za Index Dubravko Jagić, predsjednik sindikata policije.

Policajci će vjerojatno prvi dobiti ono što traže

Njegove prijetnje i najopasnije su po Andreja Plenkovića jer ako zemlju zadesi val štrajkova i prosvjeda, a policija im se pridruži, onda ne može računati da će ostati na vlasti, a jako bi htio simbolično voditi Europsku uniju i pokušati još jednom postati premijer. Zato će policija vjerojatno prva dobiti što želi, pa će s boljim plaćama revnije micati pobunjene vozače i ostale štrajkaše s ulica.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara