Štrajk u "Lencu" miruje

ŠTRAJKAŠKI odbor "Viktora Lenca" d.d. u stečaju danas je odlučio da se štrajk koji je počeo jutros stavi u mirovanje ako se na ikoji način isplate zaostale plaće.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare o tome su govorili stečajni upravitelj Milenko Škrlec, predsjednik Sindikata metalaca Hrvatske (SMH) Ivo Marjanović i povjernik SMH u "Lencu" Damir Bačinović. Škrlec je kazao da je danas na skupu radnike izvijestio o pravnim posljedicama pokretanja stečaja i njihovim pravima. Oni od danas mogu prijavljivati svoje tražbine, a stečajni upravitelj obvezan je pribaviti im potrebnu dokumentaciju, rekao je Škrlec.

Istaknuo je kako se svi slažu da su jedina vrijednost brodogradilišta radnici i ugovori s naručiteljima te da nema imovine koja bi mogla biti prodana radi namirenja vjerovnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Škrlec će radnike o mogućnostima isplate plaća na osnovi Vladine odluke izvijestiti u četvrtak, a sutra će na sastanku u Vladinu Uredu za socijalno partnerstvo predstavnici Ureda, Ministarstva financija, Hrvatske banke za obnovu i razvoj, SMH i stečajni upravitelj razgovarati o provedbi Vladine odluke o uplati 1,8 milijuna eura u Fond za radnička potraživanja, odnosno isplatu četiriju plaća. Odluku da se 1,8 milijuna eura umjesto za ulaganja u "Lenac" preusmjeri za isplatu plaća Vlada je donijela 27. studenoga, ali nije provedena. Škrlec do popodneva nije dobio ni jamstva ni pismenu potvrdu o provedbi te odluke.

Predsjednik SMH Marjanović je kazao da je tom sindikatu u petak, umjesto provedbe Vladine odluke, tek ponuđeno da za isplatu plaća sindikat podigne komercijalni zajam što, kaže, nije prihvaćeno. Ako sutrašnji razgovori ne uspiju, sindikatu će ostati male mogućnosti za predvođenje radnika u traženju rješenja, rekao je.

Škrlec je dodao da je novac na osnovi Vladine odluke moguće isplatiti preko računa sindikata ili novoga računa tvrtke u stečaju. U prvom slučaju o isplati će odlučivati sindikat, a u drugome bi radnicima bile isplaćene dvije trećine prosječne plaće za prošla četiri mjeseca te trećina prosječne plaće za svaku godinu rada. Treća je mogućnost da se iz državnog proračuna, odnosno Fonda za razvoj isplate četiri minimalne plaće te polovica zakonom propisane otpremnine. Tako bi novac bio isplaćen u roku od 35 dana nakon priznanja radničkih tražbina, vjerojatno tek u ožujku sljedeće godine. Stečajni upravitelj nakon pokretanja stečaja i raskida ugovora o radu može s dijelom radnika sklopiti nove ugovore o radu na određeno vrijeme. Škrlec kaže da s tim u vezi nije ništa poduzimao te da je sada najvažnije osigurati nastavak rada.

Na riječkom Trgovačkom sudu danas je donesena odluka o pokretanju stečaja a prvo ispitno i prvo izvještajno ročište zakazani su za 18. veljače.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara