Dan žena diljem svijeta: Od nezapamćenog štrajka u Španjolskoj do maratona u bivšem uporištu ISIS-a

Dan žena diljem svijeta: Od nezapamćenog štrajka u Španjolskoj do maratona u bivšem uporištu ISIS-a
Foto: Hina
 
OD štrajkova žena u Španjolskoj do ženskog maratona u bivšem uporištu skupine Islamska država u Iraku, brojnim događajima i manifestacijama obilježen je Međunarodni dan žena u svijetu.
 
Opći štrajk žena u Španjolskoj, bez presedana u toj zemlji, vođen je pred robnim kućama, u prometu, a iz medija su bile odsutne glavne voditeljice. Dva glavna španjolska sindikata UGT i CCOO su pozvala na dvosatni prekid rada kojem je pristupilo 5,3 milijuna ljudi u zemlji, procjenjuje se. Deset drugih sindikata je pozvalo na cjelodnevni štrajk, po uzoru na sličan pokret 1975. na Islandu.
 
 
Surova stvarnost Iračanki: "Dosta je maloljetničkih brakova"
 
Oko 300 žena je sudjelovalo na simboličnom "maratonu" dugom 900 metara na jednoj aveniji Mosula, drugog grada Iraka, koji je u srpnju oduzet džihadistima skupine Islamska država. "Maratonom želimo ženama vratiti njihovo mjesto", rekla je jedna organizatorica, dok su druge nosile transparente koji su podsjetili na surovu stvarnost Iračanki: "Dosta je maloljetničkih brakova", "Prekini šutnju i reci ne", "Imam se pravo slobodno izraziti".
 
U Njemačkoj je u videoporuci kancelarka Merkel istaknula da se "nastavlja borba žena za jednakost". Ona smatra da preostaje još puno posla "kako bi žene dobile ista prava, a muškarci nove obveze". Obećala je da će u njezinoj budućoj vladi postojati "zanimljiva kombinacija žena i muškaraca".
 
Egipatski muzej u Kairu izlaže blaga koja pokazuju ulogu žena u starom Egiptu. Jedno od tih djela je kvarcitna glava Nefertiti, kraljice legendarne ljepote koja je imala osobitu političku i vjersku ulogu prije više od 3300 godina.
 
Kosovo: "Koliko još zanemarenih poziva?"
Tekst se nastavlja ispod oglasa
 
Na Kosovu su na tri jumbo plakata, nalik na one iz filma Tri plakata izvan grada, ispred glavnog stožera policije Prištine pisalo "Koliko još zanemarenih poziva?", dok su na druga dva pisala imena Diane Kastrati i Zejnepe Bytyqi, koje su 2011. tj. 2015. ubili supruzi čija su nasilja više puta prijavljivale vlastima.
 
U Oslu otkrivena replika kipa Neustrašive djevojčice
 
U Oslu je pred zgradom parlamenta otkrivena replika kipa Neustrašive djevojčice, slavnog kipa djevojčice koja hrabro stoji ispred bika. Milijarder Christian Ringnes, koji je kupio kip, objasnio je da je kip "tu da pozdravi činjenicu što Norveška ima čelnice u vladi i predstavnice u poslovnom svijetu, ali i da podsjeti da još ima posla pred njima".
 
Francuski dnevni list skuplji za muškarce
 
U Francuskoj se dnevni list Liberation u četvrtak prodavao muškarcima 25 posto skuplje nego ženama, kako bi se istakla razlika u plaćama muškaraca i žena, koja prosječno iznosi 25 posto. Premijer Edouard Philippe je najavio niz mjera protiv tih nejednakosti u svijetu rada.
 
Podrška novinarkama koje su ruskog zastupnika optužile za zlostavljanje
 
Na inicijativu Amnesty Internationala, desetak osoba, među kojima i oporbena kandidatkinja za predsjedničke izbore 18. ožujka Ksenia Sobčak, okupilo se ispred Dume kako bi podržali novinarke koje su zastupnika Leonida Sluckog optužile za spolno uznemiravanje. Žene su u Sankt Peterburgu održale skup kako bi upozorile na nejednakost spolova u državi.
 
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara