Strani mediji raspisali se o skandaloznoj Vučićevoj izjavi

Strani mediji raspisali se o skandaloznoj Vučićevoj izjavi
Foto: FaH/Die Presse/RP online

SKANDALOZNI govor srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića, koji je održao na velikosrpskom mitingu u povodu obljetnice Oluje, postao je tema i u stranim medijima.

Austrijski dnevni list Die Presse prenosi tako vijest Austrijske press agencije (APA) pod naslovom “Predsjednik Srbije usporedio Hrvatsku s Hitlerovom Njemačkom” te navode njegovu izjavu da je “Hitler htio svijet bez Židova, a Hrvatska Hrvatsku bez Srba”. Ističe se da je Vučić to izjavio u kontekstu govora na skupu posvećenom “protjerivanju 200 tisuća Srba na kraju građanskog rata (1991.-1995.)” u Hrvatskoj.

Podsjeća se da je u akciji Oluja od 4. do 7. kolovoza “hrvatska vojska oslobodila od strane srpske manjine godinama okupirani teritorij” te da se i danas “raspravlja o broju mrtvih”.

U članku se navodi i da je Vučić “stradanje Srba usporedio s holokaustom” te da su u Oluji ljudi kažnjeni “samo zato što su Srbi”.

I Njemačka press agencija (DPA) objavila je vijest o Vučićevom govoru koju su preuzeli neki njemački mediji poput Rheinische Posta, N-TV-a, ZDF-a itd. 

“Pobunjeni Srbi su odbili prihvatiti neovisnu Hrvatsku”

DPA piše da je “Hrvatska u nedjelju obilježila obljetnicu pobjede hrvatske ofenzive u kolovozu 1995.” te da je hrvatska predsjednica održala govor o Oluji kao o “besprijekornoj vojnoj akciji”. Nasuprot tome, predsjednik Srbije Vučić je na komemoraciji u sjevernoj Srbiji Hrvatsku usporedio s Hitlerovom Njemačkom, navodi DPA.

Citiraju i reakciju premijera Andreja Plenkovića, koji je Vučićeve izjave komentirao rečenicom: “Što je previše, previše je.” Plenković je podsjetio da Hrvatska nije započela rat i da se u njemu branila.

DPA piše da srpska manjina u Hrvatskoj nije priznavala neovisnost Hrvatske, da je na početku bila vojno nadmoćna i da su stotine tisuća Hrvata protjerane iz svojih kuća, kao i da su uništeni neki hrvatski gradovi. Vojno se situacija preokrenula te je nakon Oluje Hrvatsku napustilo oko 200 tisuća Srba.

Vijest o Vučićevom govoru objavili su i neki švicarski mediji, kao što je popularni portal Blick, koji je također u naslov izvukao Vučićevu usporedbu Hrvatske i Hitlerove Njemačke.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara